Komentara: 2
Pregleda: 3746

Budući tehničari za operativnu forenziku dobili tehnički komplet za uviđaje

06.02.2024. u 08:45h
Izvor: Subotica.com
Budući tehničari za operativnu forenziku dobili tehnički komplet za uviđaje

Đacima koji se u Hemijsko - tehnološkoj školi obrazuju na smeru tehničar za operativnu forenziku od skora je na raspolaganju univerzalna komplet-torba za uviđaje koji je poklon Fondacije Divac i NCR Fondacije.

Ovaj višenamenski komplet za uviđaj dizajniran je za brzu, ali potpunu opštu istragu mesta zločina. Sadrži najsavremenije materijale za razvijanje latentnih otisaka prstiju, kao i alate i materijale za livenje tragova alata i sličnih tragova. Uključeni su i različiti predmeti za zaštitu i čuvanje dokaza sa mesta zločina. Ovaj neseser će svakako olakšati izvođenje očigledne nastave i usvajanje znanja i zato smo zahvalni Fondaciji Ane i Vlade Divca na ovoj donaciji - istakla je pomoćnica direktora, Nataša Nikolski.

Budući tehničari za operativnu forenziku dobili tehnički komplet za uviđajeBudući tehničari za operativnu forenziku dobili tehnički komplet za uviđaje

Epruvete, lupa, lampa, pinceta, skalpel, vodootporne krede, praškovi i magnet za sakupljanje sitnih predmeta samo su neki od "alatki" koje se koristiti na časovima trasologije (nauke o tragovima) koju budući tehničari za operativnu forenziku imaju na trećoj godini, dok ih na završnoj godini čeka novi predmet - kriminalistička tehnika (forenzika).

Drago mi je što je škola uspela da obezbedi ovu, strogo policijsku opremu koja se teško nabavlja i prolazi detaljnu proveru. Na ovaj način, pored teorijskih, deci mogu da prenesem i praktična znanja. Učenici su zainteresovani, radni i marljivi, ambiciozni u smislu daljeg školovanja – priča profesorka Milica Stojanović, koja se kolektivu Hemijsko-tehnološke škole pridružila nakon 32 godine provedene u Policijskoj upravi Subotica, gde je radila kao forenzički veštak za daktiloskopiju.  

Budući tehničari za operativnu forenziku dobili tehnički komplet za uviđaje

Zahvaljujući novoj opremi, učenice Milica Vujković Bukvin i Anastasija Obradović bile su u prilici da na času, među prvima demonstriraju način otkrivanja otisaka (prstiju) i svoje otiske, kao suvenir – ponele kući.

Koristili smo srebrni prašak argentorat za izazivanje latentnih otisaka (prstiju/tragova) koje, nakon što postanu vidljivi, fiksiramo folijama i šaljemo na dalju obradu. U drugom slučaju latentne otiske uzimali smo uz pomoć crnog magnetnog praha - dodaje profesorka.

Budući tehničari za operativnu forenziku dobili tehnički komplet za uviđaje

Za Dunju Drobac, koja je u Hemijsko-tehnološku školu zbog ovog profila došla čak iz Novog Sada, nije bilo dileme prilikom upisa.

- Prvo, volim hemiju i drago mi je što je profesorka Nataša Nikolski bila tu da nam pruži (teorijsko) znanje, a sada smo dobili i nešto od stručnih predmeta – to je ono zbog čega sam i upisala forenziku. Tom opredeljenju svakako je doprinela i činjenica da tata radi u vojnoj policiji, na terenu – takva sam i ja, ne drži me mesto pa je ovo pravi spoj svega što volim - zaključila je Dunja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 meseci i 1 nedelju
Komentara: 2
Pregleda: 3746
Povezane teme

hemijsko tehnološka škola

forenzičari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.