Komentara: 3
Pregleda: 3774

Budući veterinarski tehničari - od kabineta do terena

28.03.2022. u 16:37h
Izvor: Subotica.com
U Hemijsko-tehnološkoj školi, od 2020. godine, školuju se budući veterinarski tehničari. Prva generacija, ovog popularnog smera, sada pohađa drugi razred. Kako ističu iz škole, cilj je da se kroz teorijsku, ali i praktičnu nastavu đaci tokom školovanja osposobe do te mere da odmah po napuštanju školskih klupa budu konkurentni na tržištu rada.
Budući veterinarski tehničari - od kabineta do terena

Budući veterinarski tehničari nastavu pohađaju u opremljenom kabinetu koji podseća na pravu veterinarsku stanicu, a u kom se, između ostalog, nalaze skelet psa, kosti i organi životinja, lekovi, instrumenti i slično. Pored kabinetske nastave, proces školovanja, odvija se i u veterinarskim stanicama, farmama, kao i u Zoološkom vrtu.

- Praksa je ona prava stvar, kontakt sa životinjama jedan je od glavnih razloga što sam upisao ovaj smer - ističe Median Babić, budući veterinarski tehničar.

Budući veterinarski tehničari - od kabineta do terena

Budući veterinarski tehničari - od kabineta do terena

Praktična nastava u Zoološkom vrtu je nešto čemu se đaci najviše raduju. Hemijsko-tehnološka škola ima, u delu zatvorenom za posetioce, životinje u svom posedu.

- U našem kutku su mangulice, zečevi, kokoške, a uskoro i jagnjad. Pored radnika, i mi smo zaduženi da spremamo za njima, da ih hranimo. Na časovima farmakologije dajemo im lekove, vitamine, znamo gde i kako da aplikujemo. Najvažnije je da životinje dobro napreduju i da su sve na broju- kao prvog dana. Kada smo na terenu u Zoo vrtu, osećamo se baš kao pravi veterinari - kaže učenica Milica Puzović.

Budući veterinarski tehničari - od kabineta do terena

Budući veterinarski tehničari - od kabineta do terenaFarma krava "Agro As" na Kelebiji jedna je od prvih koja je učenicima otvorila vrata za sticanje prvih praktičnih znanja.

- Tamo smo učili o muži, upoznali aparaturu, učili kako da se ophodimo prema životinjama, gledali profesora kako im vadi krv, pa smo sukoro i mi. Takođe, uzimali smo uzorak urina, videli gde se i kako čuva mleko... - objašnjava Anja Zec đak Hemijsko-tehnološke škole.

Budući veterinarski tehničari - od kabineta do terenaĐaci ističu da je ovaj smer ispunio njihova očekivanja, a mnogi žele da nastave sa studijama veterine, ističući da je to plemenit i human poziv.

- Veterinarski tehničar u Hemijsko-tehnološkoj školi je bila naša prva želja na listi, drago nam je da smo uspeli da upišemoSada smo drugi razred, a već imamo toliko znanja i iskustva  da sam ja, uz konsultaciju sa veterinarom, uspela da izlečim svog zeca koji se razboleo - zaključuje Anja. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 3774
Povezane teme

hemijsko tehnološka škola

veterinarska stanica

veterinarski tehničar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.