Komentara: 38
Pregleda: 7099
Foto

"Bunjevačka kuća" - novi prostor za očuvanje kulture, tradicije, istorije i jezika bunjevačkog naroda

13.04.2023. u 15:56h
Izvor: Subotica.com
Zahvaljujući sredstvima Pokrajinske vlade i Grada Subotice, Nacionalni savet Bunjevaca dobio je sopstvene prostorije na Trgu kralja Tomislava 3.
"Bunjevačka kuća" - novi prostor za očuvanje kulture, tradicije, istorije i jezika bunjevačkog naroda

Nakon dve decenije podstanarstva na Otvorenom univerzitetu, Bunjevci su dobili "Bunjevačku kuću". 

Kuću smo kupili i isplatili jutros. Cena nekretnine je 100 hiljada evra. Od Pokrajinske vlade smo dobili 19,5 milina dinara, a od Grada 4 miliona. Sredstva koja su preostala od kupovine kuće biće utrošena na njenu adaptaciju - ističe dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca - Mnogo se zahvaljujemo Pokrajinskoj vladi, njenom predsedniku Igoru Miroviću, kao i Gradu što su nam omogućili da posle 20 godina rada u iznajmljenim prostorijama i mi dobijemo svoju kuću.

"Bunjevačka kuća" - novi prostor za očuvanje kulture, tradicije, istorije i jezika bunjevačkog narodaU više od 200 kvadrata biće smešten Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine, kao i druge ustanove koje se bave očuvanjem kulture, tradicije, istorije i jezika bunjevačkog naroda.

- Uz Nacionalni savet, tu će se nalaziti Centar za kulturu Bunjevaca, a ukoliko bude prostora i Bunjevački informativni centar - najavljuje Kujundžić Ostojić - Ono što nas posebno raduje jeste činjenica da kuća poseduje i poseban prostor ugostiteljskog tipa tako da će se ovde nalaziti i, da ga tako nazovem u ovom momentu, bunjevački kafić. Očekujem da ovaj prostor bude pun života, da ovde realizujemo brojne projekte i sve ono što su Bunjevci kao zajednica u ovom gradu i zavredeli.

"Bunjevačka kuća" - novi prostor za očuvanje kulture, tradicije, istorije i jezika bunjevačkog narodaNove prostorije biće opremljene najkasnije do kraja godine.

Do 29. decembra smo u obavezi da opravdamo sva dobijena sredstva. Neki izvođači su rekli da će radovi trajati oko dva i po meseca. Dakle, najkasnije se selimo do Božića, a bićemo srećni ukoliko se to realizuje i ranije - zaključuje sagovornica.

"Bunjevačka kuća" - novi prostor za očuvanje kulture, tradicije, istorije i jezika bunjevačkog naroda

Izvor: Subotica.com
"Bunjevačka kuća" - novi zvaničan prostor bunjevačke nacionalne manjine "Bunjevačka kuća" - novi zvaničan prostor bunjevačke nacionalne manjine "Bunjevačka kuća" - novi zvaničan prostor bunjevačke nacionalne manjine "Bunjevačka kuća" - novi zvaničan prostor bunjevačke nacionalne manjine "Bunjevačka kuća" - novi zvaničan prostor bunjevačke nacionalne manjine "Bunjevačka kuća" - novi zvaničan prostor bunjevačke nacionalne manjine "Bunjevačka kuća" - novi zvaničan prostor bunjevačke nacionalne manjine "Bunjevačka kuća" - novi zvaničan prostor bunjevačke nacionalne manjine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 38
Pregleda: 7099

Povezana vest

Povezane teme

bunjevci

bunjevci subotica

nacionalni savet bunjevaca

suzana kujundžić ostojić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.