Komentara: 41
Pregleda: 4784
Foto

Bunjevački kulturni centar u utorak obeležava "Dan Dužijance"

11.08.2023. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
"Dan Dužijance" prvi je u nizu od tri događaja kojima će ove godine Bunjevci obeležiti kraj žetve. Nakon Subotice, ona će se održati u Novom Sadu 18. avgusta, a po prvi put i u Beogradu, 20. avgusta, gde je pozvan i predsednik Aleksandar Vučić, kako bi primio pogaču.
Bunjevački kulturni centar u utorak obeležava  "Dan Dužijance"

Ovogodišnje obeležavanje "Dužijance" počeće 14. avgusta, kada će se održati takmičenje u pripremi somuna i izložba predmeta iz starih vremena. 

- Bunejvačka "Dužijanca" održaće se 15. avgusta, na naš nacionalni praznik, Veliku Gospojinu. Povodom 20 godina od osnivanja našeg Nacionalnog saveta, ove godine ćemo ovaj običaj održati i u Novom Sadu i u Beogradu. Ono što prethodi "Dužijanci" jeste takmičenje u pripremi hleba, 14. avgusta od 19 sati. To je takmičenje svih žena ali i muškaraca koji su vični pripremi somuna. Tu ćemo imati i izložbu - iz Muzeja Vojvodine donose nam arheološke iskopine - predmeta kojima se nekada obrađivala zemlja, pravio hleb. Imaćemo priliku da probamo antički hleb - arheolozi su rekonstruisali i recept na osnovu iskopina i svega što su pronašli. Videćemo i jedan kratak film o tome, a pored toga, probaćemo i praistorijsko pivo, takođe spremano prema rekonstruisanom receptu - kaže Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Bunjevački kulturni centar u utorak obeležava  "Dan Dužijance"

Centralna manifestacija Bunjevačke "Dužijance" održaće se u utorak, kada će u 18 sati u Crkvi Svetog Križa kod Dudove šume održati misa zahvalnica. Nakon toga, povorka okupljena ispred Bunjevačke matice će krenuti prema Gradskoj kući, pored Plave fontane, preko Malog Korzoa do spomenika Blašku Rajiću. 

- Nakon polaganja venaca vraćamo se na Trg, gde će od 20 časova početi ceremonija predavanja pogače i zatim folklorno-muzički deo. Što se tiče samog programa i učesnika, ove godine po prvi put imaćemo i goste iz drugih mesta. Tu su KUD "Aleksandrovo", KUD "Bratstvo", mađarsko društvo "Talentum" iz Subotice, folklorni ansambl "Vila" iz Novog Sada, kao i KUD "Prelo" iz Čuruga i etno grupa iz Muzičke škole. Nakon završetka tog dela programa na red dolazi Bandašicino kolo u koje su svi pozvani, a nastupiće i tamburaški orkestar "Rujna zora" - objašnjava Antun Romić, predsednik Odbora za kulturu Bunjvačkog nacionalnog saveta. 

Bunjevački kulturni centar u utorak obeležava  "Dan Dužijance"

Tri dana kasnije, 18. avgusta, "Dužijanca" će biti održana u Novom Sadu, kada će se povorka od Gradske kuće kretati Trgom Svetozara Miletića do kuće u kojoj se polaže venac i zatim do katedrale u kojoj će se odvijati program. Nakon programa uslediće Bandašicino kolo. 

U nedelju, 20 avgusta, "Dužijanca" se seli u Beograd, gde će se povorka kretati duž Knez Mihailove ulice,sve do spomenika Knezu Mihailu, gde će bit postavljena bina. Na samu ceremoniju pozvan je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kako bi primio pogaču, ali za sada nije potvrđeno da li će prisustvovati. 

Bunjevački kulturni centar u utorak obeležava  "Dan Dužijance"

- Pogaču ćemo predati onome koga odredi predsednik, ukoliko zbog obaveza ne bude mogao da dođe. Mi prvi put izlazimo u Beograd, i prvi put predstavljamo nas Bunjevce u Beogradu. Sazrelo je vreme da mnogi koji su samo čuli za nas više upoznaju naše običaje i našu kulturu. To je najvažniji zadatak našeg Nacionalnog saveta - ističe Veljko Vojnić, predsednik Bunejvačke matice. 

Ove godine, kada se obeležava 20 godina postojanja Bunejvačkog nacionalnog saveta, "Dužijanca" je dobila i svoje pivo. 

- Imamo i jedno lepo iznenađenje za sve one koji budu došli. Napravili smo kraft pivo "Dužijanca" koje ima svoju etiketu. "Dužijanca" je takvo nešto, nakon 4 veka postojanja i zaslužila, da dobije svoje pivo - objašnjava Kujundžić Ostojić. 

Bunjevački kulturni centar u utorak obeležava  "Dan Dužijance"

U utorak, 8. avgusta, u prostorijama Bunjevačke matice otvorena je izložba "Bunejvački motivi u slikama Jeneša Višinke". Slike će biti postavljene do kraja obeležavanja "Dužijance" a izložba je i prodajnog karaktera.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 11 meseci i 6 dana
Komentara: 41
Pregleda: 4784
Povezane teme

bunjevci

nacionalni savet bunjevaca

dužijanca

dužijanca subotica

veljko vojnić

suzana kujundžić ostojić

bunjevačka matica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.