Komentara: 3
Pregleda: 3092

Bunjevačko Veliko prelo

03.02.2011. u 16:41h
Izvor: RTV Yueco
Bunjevačko Veliko prelo

U sali Zanatske komore sinoć je održano veliko Bunjevačko prelo, jedan od četiri nacionalna praznika, koje je Bunjevcima zvanično priznala i država. Dan prela, Marin dan u narodu je poznat kao Svićnica. Proslavi bunjevačke nacionalne manjine prisustvovali su mnogobrojni gosti.

Prela su se nekada održavala po salašima, a 1879. godine Pučka kasina prvi put organizuje prelo kao javno. Bunjevačkom Velikom prelu tada je pristvovalo 1500 zvanica.

Marin dan ili u narodu poznat kao Svićnica, jedan je od praznika, koji je utemeljio korene Bunjevaca na ovim prostorima. To je prvi u godini, od četiri praznika, koje je Bunjevcima priznala i država.

Bunjevačka nacionalna manjina prazik je proslavila uz prisustvo mnogobrojnih gostiju. Služila su se tradicionalna bunjevačka jela, a za raspoloženje gostiju pobrinuli su se umetnici, koji su izvodili bunjevačke pesme. Proslava predstavlja, po rečima gostiju, krunu dobrog odnosa sa bunjevačkom nacionalnom manjinom.

Prema popisu iz 2002. godine u Subotici živi oko 16 000 Bunjevaca. Bunjevačko Veliko prelo u Somboru će se održati u subotu, 5. februara.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3092
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.