Komentara: 68
Pregleda: 6088
Foto

Bunjevci obeležavaju Dan Dužijance

11.08.2021. u 15:56h
Izvor: Subotica.com
Bunjevci obeležavaju Dan Dužijance

Dan Dužijance, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevačkog nacionalnog saveta (BNS), biće obeležen 15. avgusta.

- Nacionalni praznik nije odabran slučajno, praktikovali smo ga i na prostorima iz kojih smo došli pre tri i po veka u ove krajeve. Sačuvali smo ga do danas.  Osvećenjem hleba od novog žita želimo da podelimo radost požnjevenog žita i ove godine i da obeležimo praznik kako dolikuje sa svim našim sugrađanima – ističe Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica BNS.

Bunjevci obeležavaju Dan DužijanceU okviru nacionalnog praznika, biće prikazani običaji i tradicija Bunjevaca.

- Običaj je počeo još u aprilu i do sada je bilo više od 20 manifestacija koje su prethodile ovoj centralnoj koja će biti u nedelju. Prikazali smo sve šta su Bunjevci radili od kada su posejali žito do Dužijance i novog hleba – objašnjava Kata Kuntić. – Svečana misa će se održati u Franjevačkoj crkvi, gde će se osveštati hleb i venac. Dan ranije biće izložba hleba-somuna i najlepše pečen hleb nosiće bandaš i bandašica.

Bunjevci obeležavaju Dan DužijanceKako najavljuje Antuš Romić,  u defileu će učestvovati četiri kulturno-umetnička društva iz Subotice i Sombora, a okupljanje je u 19 časova.

- Potom povorka kreće od Bunjevačke matice ka Gradskoj kući, a predvodiće je bandaš i bandašica. Položićemo cveće na bistu Blaška Rajića a onda će u centru grada biti predstavljeni risari, a bandaš i bandašica će predati hleb i krunu predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta – najavljuje Romić. – Posle će biti tradicionalno Bandašicino kolo.

Izvor: Subotica.com
Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 68
Pregleda: 6088
Povezane teme

suzana kujundžić ostojić

dan dužijance

bunjevačka dužijanca

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.