Komentara: 1
Pregleda: 1006
Video
Foto

Bunjevci obeležili Dan dužijance

16.08.2024. u 09:14h
Izvor: Subotica.com
U okviru obeležavanja Dana dužijance, jednog od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, sinoć je na Gradskom trgu održan svečani program. Tom prilikom su bandaš i bandašica predali hleb od ovogodišnjeg žita predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta, dr Suzani Kujundžić Ostojić.
Bunjevci obeležili Dan dužijance

Obeležavanje Dužijance započelo je svetom misom nakon koje su predstavnici Nacionalnog saveta Bunjevaca položili cveće kod spomenika Blašku Rajiću, a potom se svečana povorka uputila ka Gradskom trgu. Povorku su predvodili bandaš i bandašica, a ove godine ta čast pripala je Aleksandru Nađu i Dunji Takač.

Bunjevci obeležili Dan dužijance- Biti bandašica je ogromna čast. Na prethodnim dužijancama sam učestvovala kao igrač i oduvek sam maštala da budem na mestu bandašice, jer u nju svi gledaju, ona je, uz bandaša, centralna figura manifestacije. Za mene, ovo je jedan od najvažnijih bunjevačkih običaja, jer predstavlja zahvalu Bogu na rodu žita - veli bandašica - Dužijanca je naša velika svetkovina, ja je doživljavam kao najveći bunjevački praznik. Podsećamo se starih običaja kada su se ljudi okupljali na jednom mestu i svi zajedno radili, zapravo mi kroz Dužijancu slavimo rad kojim se obezbeđivao hleb za celu porodicu tokom čitave godine - nadovezuje se bandaš.

Iako brojčano mali, Bunjevci su ponosit narod odan svom jeziku, kulturi, tradiciji i običajima, istakla je predsednica Bunjevakog nacionalnog saveta, dr Suzana Kujundžić Ostojić nakon što je preuzela hleb od novog roda žita.

Bunjevci obeležili Dan dužijanceIma onih koji kažu da smo brojčano mali i da smo zbog toga krhki i slabi. Možda to i jeste istina, ali citiraću jednog dobro poznatog pesnika: "Boj ne bije svijetlo oružije, već boj bije srce u junaka", pa tako i mi Bunjevci imamo veliko srce za naš narod, za našu braću Srbe, za sve nacionalne manjine, za našu braću i sestre koji kažu da su Hrvati. Svi mi zajedno doprinosimo šarolikosti ove naše Srbije i trudimo se da svakoga dana budemo sve bolji i jači - podvukla je Kujundžić Ostojić.

Nacionalni praznik Dan dužijance, svim pripadnicima bunjevačke zajednice čestitali su pomoćnik gradonačelnika Srđan Samardžić i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise,  upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Robert Otot.

Bunjevci obeležili Dan dužijanceDužijanca je jedan od starih običaja koje su Bunjevci doneli sa sobom kada su se pre četiri veka doselili na ove prostore. Svom običaju, poreklu, jeziku i kulturi, činjenica je, verni su i dan danas. To samo pokazuje karakter ovih čestitih, poštenih i marljivih ljudi, njihovu čvrstu volju koja vekovima ne posustaje u očuvanju kako onog što ih definise tako i onog što je njima najvažnije. Činjenica je da lepota njihove nošnje, igre, muzike i pesme govori i o nepokolebljivom duhu Bunjevaca koji se nikada, pa čak ni u onim za njih izuzetno teškim vremenima, nije dao osvojiti, a prekretnica je bilo tokom istorije - poručio je Samardžić - Dužijanca je svojevrsni spoj molitve, zahvale Bogu i pohvale čoveku za njegov rad. To je spoj običaja, kuturnih vrednosti, svedočanstvo starih običaja žetve, svedočanstvo vremena u kom se živelo drugačije i jednostavnije. Danas se slavi kao značajna kulturno - stvaralačka i duhovna manifestacija koja čuva dragocene niti prošlosti, običaja i tradicije i plete ih sa savremenim nitima i to tkanje ostavlja kao zalog za budućnost - zaključio je Otot.

Bunjevci obeležili Dan dužijanceProslava Dana dužijance završena je velikim Bandašicinom kolom u centru grada.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje bunjevačkog nacionalnog praznika "Dan dužijance 2024" Obeležavanje bunjevačkog nacionalnog praznika "Dan dužijance 2024" Obeležavanje bunjevačkog nacionalnog praznika "Dan dužijance 2024" Obeležavanje bunjevačkog nacionalnog praznika "Dan dužijance 2024" Obeležavanje bunjevačkog nacionalnog praznika "Dan dužijance 2024" Obeležavanje bunjevačkog nacionalnog praznika "Dan dužijance 2024" Obeležavanje bunjevačkog nacionalnog praznika "Dan dužijance 2024" Obeležavanje bunjevačkog nacionalnog praznika "Dan dužijance 2024"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 časova i 5 minuta
Komentara: 1
Pregleda: 1006
Povezane teme

bunjevci

suzana kujundžić ostojić

bandaš

bandašica

dan dužijance

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.