Komentara: 0
Pregleda: 236

Centar za likovno vaspitanje dece dodelio priznanja istaknutim likovnim umetnicima i pedagozima

27.09.2024. u 12:03h
Izvor: Subotica.com
U okviru obeležavanja 70 godina rada Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, dodeljena su priznanja istaknutim učiteljima i likovnim pedagozima među kojima je i dvanaestoro Subotičana.
Centar za likovno vaspitanje dece dodelio priznanja istaknutim likovnim umetnicima i pedagozima
Foto: Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine

Veliki jubilej obeležen, pre svega, uz promociju reprezentativne monografije u kojoj su se našla sva dešavanja od osnivanja centra, tog 16. maja 1954. godine do danas.

- U mogorafiji se nalaze izložbe, seminari, putovanja, odnosno sve ono čime se Centar bavio sve ove decenije. U okviru promocije monografije otvorena je i retrospektivna izložba radova koji su se našli u monografiji, a u pitanju su radovi sa najznačajnijih izložbi u organizaciji Centra. Tom prilikom, dodeljene su svečane diplome, priznanja i plakete istaknutim likovnim pedagozima, saradnicima i stručnim saradnicima, saradnicima u kulturi, odnosno svim onim ljudima koji su tokom ovih 70 godina aktivno učestvovali u radu centra, koji su doprineli njegovom trajanju - objašnjava direktorka Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, Ljubica Tankosić.

Centar za likovno vaspitanje dece dodelio priznanja istaknutim likovnim umetnicima i pedagozima

Svečana plaketa dodeljena je veoma cenjenom likovnom pedagogi iz našeg grada, Đerđu Borošu. Profesor Boroš je na svečanosti govori o značaju ovog Centra čijoj afirmaciji je i sam umnogome doprineo, što potvrđuje i ova nagrada.

- Radujem se ovom priznanju i doživljavam ga kao priznanje mlađih kolega za moj rad. Verujem da su ovom nagradom želeli da mi poruče da cene moj rad i doprinos koji sam dao Centu i likovnom stvaralaštvu dece - naveo je Boroš i dodao da je upravo Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine oblikovao njega kao mladog pedagoga - Kad sam davne 1955. godine završio Višu pedagošku školu – likovni odsek u Beogradu i kada sam došao u Suboticu da radim, onda sam shvatio da ja ništa ne znam što se tiče pedagoškog rada i pristupa radu sa decom na času likovnog. Na studijama u Beogradu akcenat je bio na obrazovanju samog nastavnika, a pedagoško znanje smo slabo dobili nasuprot Novom Sadu gde je na Višoj pedagoškoj školi radio Bogomil Karlavaris koji je bio tvorac i otac moderne likovne kulture u staroj Jugoslaviji. Tako da nema tog Centra, možda ni ja taj uspeh ni dan danas ne bi mogao da postignem u inostranstvu i zahvaljujući tom centru, jer tamo su su stvarno radili sa modernim sredstvima i shvatanje uopšte o likovnom vaspitanju. 

Centar za likovno vaspitanje dece dodelio priznanja istaknutim likovnim umetnicima i pedagozima

Učiteljica Emilija Grubanov Martinek, koja se pedagoškim radom bavi tri decenije, zahvaljujući istrajnosti u oblasti dečjeg likovnog stvaralaštva našla se među onim pedagozima koji su dobili svečanu plaketu Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine . 

- Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine umnogome je uticao na moj rad. Đačke radove uredno sam slala na konkurse u organizaciji ovog Centra što je i meni bio svojevrsni pokazatelj da moj pedagoški rad ide u dobrom smeru. Ponosna sam na činjenicu da su moji đaci iz godine u godinu postizali sve zapaženije rezultate na ovim konkursima - kazala je Grubanov Martinek. 

Svečana diploma dodeljena je i našim sugrađanima Evi Malagurski, Hedvigu Šoš, Anastaziji Flejs, Gabrieli Farago, Marijani Nikić, Ester Salai (Hajdukovo), Kseniji Kovačević, Lajošu Vekonj, Evi KišferencTerezi Semeredi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 časova i 11 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 236
Povezane teme

emilija martinek grubanov

likovna umetnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.