Komentara: 24
Pregleda: 4716
Foto

Centralna proslava 112. "Dužijance" u nedelju na Gradskom trgu

11.08.2022. u 11:53h
Izvor: Subotica.com
Program na Gradskom trgu povodom obeležavanja 112. "Dužijance" počinje sutra (petak), dok će centralna svečanost biti održana u nedelju.
Centralna proslava 112. "Dužijance" u nedelju na Gradskom trgu

U petak od 20h, na Centralnom trguna programu je tamburaško veče, predstavljanje bandaša i bandašice, kao i proglašenje najlepše dekorisanog izloga na temu "Dužijance". Tokom dana, građani će imati priliku da pogledaju izložbu rukotvorina, a u Vestibilu Gradske kuće, od 19h biće otvorena izložba radova od slame.

-Dan kasnije, odnosno u subotu, od 19:30h biće položeno cveće kod spomenika Risaru, kao i na spomen bistu Blaška Rajića. Nakon toga, na Gradskom trgu na programu je "skupština risara", odnosno prikaz običaja pogađanja risara sa domaćinom salaša. Ovaj običaj želimo da sačuvamo i da prikažemo svim našim sugrađanima kako je to nekada izgledalo. Nakon toga, na programu je predstavljanje folklornih ansambala - najavljuje Ljiljana Dulić iz Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca".

Centralna proslava 112. "Dužijance" u nedelju na Gradskom trgu

U NEDELJU MOGUĆ ZASTOJ U SAOBRAĆAJU Povorka, koja će se od 9h uputiti ka Katedrali kretaće se Beogradskim putem, Zagrebačkom ulicom do Ulice Petefi Šandora, gde će se kod kružnog toka spustiti do Katedrale. U ovim ulicama policija će regulisati saobraćaj. Takođe, trasa autobusa koji saobraćaju ovim ulicama, kao i red vožnje biće prilagođeni vremenu prolaska svečane povorke. Građani će o tačnoj izmeni trasa autobusa, odnosno reda vožnje biti blagovremeno obavešteni.

Centralna svečanost u okviru obeležavanja ove manifestacije, koja u Subotici ima tradiciju dugu više od jednog veka, biće održana u nedelju.

- U nedelju, od 9h biće upriličen blagoslov i ispraćaj bandaša i bandašice iz crkve sv. Roka koju sa ponosom nazivamo kolevkom ove manifestacije, jer je baš tamo održana prva "Dužijanca" u crkvi. Nakon ovog obreda povorka, na čelu sa bandašom i bandašicom, uputiće se ka Katedrali sv. Terezije Avilske gde će se služiti sveta misa zahvalnica - poručuje Andrija Anišić iz Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca".

Centralna proslava 112. "Dužijance" u nedelju na Gradskom trguNakon ovog crkvenog obreda, odnosno od 12h kreće svečana povorka kroz grad, a potom će, na Centralnom trgu, hleb od novog žita biti uručen gradonačelniku.

Obeležavanje 112. "Dužijance" završava se Bandašicinim kolom u nedelju, od 20h. Pozivamo sve naše sugrađane, kao i goste koji borave u Subotici da izađu u nedelju na Centralni trg, da se svi zajedno proslavimo ovu manifestaciju - pozivaju organizatori.

Izvor: Subotica.com
Najava Centralne proslave "Dužijance" u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" Najava Centralne proslave "Dužijance" u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" Najava Centralne proslave "Dužijance" u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" Najava Centralne proslave "Dužijance" u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" Najava Centralne proslave "Dužijance" u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" Najava Centralne proslave "Dužijance" u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" Najava Centralne proslave "Dužijance" u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" Najava Centralne proslave "Dužijance" u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 4716
Povezane teme

dužijanca

dužijanca subotica

udruženje bunjevačkih hrvata "dužijanca" subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.