Komentara: 32
Pregleda: 6264
Video
Foto

Centralna proslava 114. Dužijance u nedelju na Gradskom trgu

06.08.2024. u 13:34h
Izvor: Subotica.com
Program na Gradskom trgu, povodom obeležavanja 114. "Dužijance", počinje u petak (9. avusta), dok će centralna svečanost biti održana u nedelju (11. avgusta).
Centralna proslava 114. Dužijance u nedelju na Gradskom trgu

U petak, od 20h na bini koja će biti postavljena na centralnom trgu biće upriličeno tamburaško veče, najavljuju organizatori.

Tradicionalno tamburaško veče sadrži defile, potom predstavljanje bandaša i bandašice i izbor njihovih pratilaca, kao i uručenje nagrada za najbolje aranžiran izlog sa motivima na temu Dužijance i žetve. Zatim sledi živa tamburaška muzika u izvedbi domaćih i gostujućih izvođača koji će ponuditi atraktivan program, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim - najavljuje sekretar Organizacionog odbora centralne proslave Dužijance, Miroslav Kujundžić.

Centralna proslava 114. Dužijance u nedelju na Gradskom trgu

Program u centru grada nastavlja se u subotu, kada će od 20h biti održana Skupština risara, a potom i nastup folklornih ansambala. 

Centralna svečanost počinje u nedelju kada će u jutarnjim časovima u crkvi Sv. Roka u Keru biti upriličen blagoslov i ispraćaj bandaša Slađana Bošnjaka i bandašice Lucije Ivanković Radaković.

- Nakon duhovne ceremonije u Kerskoj crkvi, koju sa ponosom nazivamo kolevkom Dužijance, svečana povorka uputiće se ka Katedrali gde će biti održana sveta misa koju će predvoditi subotički biskup, mons. Ferenc Fazekaš  - precizira predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca", Andrija Anišić.

Centralna proslava 114. Dužijance u nedelju na Gradskom trgu

Nakon mise, svečana povorka uputiće se ka Gradskom trgu gde će bandaš i bandašica predati hleb od ovogodišnjeg žita pomoćniku gradonačelnika, Srđanu Samardžiću.

Potom sledi obraćanje zvaničnika, nakon čega će svi učesnici zaigrati Bunjevačko kolo - najavljuje direktor Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca", Marinko Pijuković - Centralna proslava 114. Dužijance završava se u nedelju, kada će na Gradskom trgu, od 20h biti izvedeno Bandašicino kolo. Pozivamo sve sugrađane da nam se pridruže i da zaigraju zajedno sa bandašom i bandašicom.

Centralna proslava 114. Dužijance u nedelju na Gradskom trgu

Program centralne proslave 114. Dužijance

Četvrtak (8. avgust)

  • 19:00h - HKC "Bunjevačko kolo", predstavljanje monografije "Spomenica 2 - ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu".

Petak (9. avgust)

  • Izložba rukotvorina od slame na Gradskom trgu
  • 19:00h - Vestibil Gradske kuće, Izložba radova od slame nastalih na 39. slamarskoj koloniji i u Tavankutu
  • 20:00 h Gradski trg, predstavljanje bandaša i bandašice, tamburaško veče

Subota (10. avgust)

  • 19:30h - polaganje venaca na spomen bistu Blašku Rajiću i kod spomenika Risaru
  • 20:00h - Gradski trg, Skupština risara i nastup folklornih ansambala

Nedelja (11. avgust)

  • 09:00h - Kerska crkva, blagoslov i ispraćaj bandaša i bandašice
  • 09:20h - svečana povorka kreće od Kerske crkve ka Katedrali
  • 10:00h -  misa u Katedrali Sv. Terezije Avilske
  • oko 12h - Gradski trg, predaja hleba od ovogodišnjeg žita
  • 20:00h - Gradski trg, Bandašicino kolo

Što se tiče zatvaranja ulica, saobraćaj u zoni održavanja svečanosti biće privremeno obustavljen nešto pre 12 časova dok ne prođe kolona. Povorka od Katedrale kreće se Somborskim putem, kroz ulice Matka Vukovića u Štrosmajerovu pa na Trg kod Gradske kuće.

Izvor: Subotica.com
Najava 114. "Dužijance" Najava 114. "Dužijance" Najava 114. "Dužijance" Najava 114. "Dužijance" Najava 114. "Dužijance" Najava 114. "Dužijance" Najava 114. "Dužijance" Najava 114. "Dužijance"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 nedelju i 1 dan
Komentara: 32
Pregleda: 6264
Povezane teme

dužijanca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.