Komentara: 0
Pregleda: 2541

Čija je Dužijanca?

15.07.2009. u 18:11h
Izvor: Subotičke novine
<p>Branko Franci&scaron;ković, predsednik Bunjevačke stranke Vojvodine, izjavio je da je ova stranka u martu pokrenula inicijativu da &bdquo;Dužijanca" bude gradska manifestacija u koju će biti uključeni predstavnici svih nacionalnosti i vera &scaron;to su prihvatili svi, osim Nacionalnog saveta Bunjevaca.</p>
Čija je Dužijanca?

- Ranije nije bio slučaj da sve bunjevačke institucije i KUD-ovi budu uključeni u „Dužijancu", a sada kada je to prihvaćeno Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine je izašao u javnost da se radi na pohrvaćenju Bunjevaca i da ne treba nikome verovati. Bunjevci ne smeju da se zatvaraju u sebe i samo ako sa ostalim građanima učestvuju u suživotu mogu očekivati prosperitet. Stavovi pojedinaca iz Nacionalnog saveta Bunjevaca su zapravo početak kampanje pred izbore za nacionalne savete - rekao je Francišković.

Prema njegovim rečima Bunjevačka stranka Vojvodine smatra neprimerenim da predsednik Nacionalnog saveta obilazi članove Nacionalnog saveta po kućama i da se od njih traži ostavka radi boljeg funkcionisanja te institucije.

- Nacionalni savet napustila su četiri istaknuta i uvažena člana zbog nezadovoljstva radom. U tom slučaju napravljen je obrnut postupak. Ostavku je trebao da podnese predsednik umesto što ide i iznuđuje tuđe ostavke - smatra Francišković.

- Potrebno je da se nađe svest o tome da mora da postoji saglasje, sinhronizovana delatnost i pojedinaca i institucija da se ne bi izgubio jedinstveni zajednički cilj a to je da dođe do prosperiteta bunjevačkog nacionalnog korpusa. Zato zahtevamo da pojedinci i institucije smanje svoje grupne i individualne strasti i da se povedu opštim stavom bunjevačkog naroda a to je da omoguće rad Bunjevačkog nacionalnog saveta i ostalih institucija kao i saradnju bunjevačkog korpusa sa drugima tu mislim i na Bunjevce koji smatraju sebe Hrvatima i na Katoličku crkvu, jer je i tu došlo do razmimoilaženja da je katolička crkva protivnik bunjevačkog naroda i da sa njom ne treba stupati u bilo kakve odnose - naglašavaju u Bunjevačkoj stranci Vojvodine i zaključuju da je prosperitet moguć jedino ukoliko se prevaziđu individualne strasti koje su izraz verovatno privatnih interesa pojedinaca i možda manjih grupa.

Dužijanca je javna gradska manifestacija

Dužijanca je proslava priređena u čast završetka žetelačkih dana, koja se u Subotici slavi tradicionalno već oko sto godina (od 1911. godine). U istoriji održavanja Dužijance postoje različita poglavlja, određena su se odvijala u posebnoj organizaciji grada i crkvene zajednice i ona koja su se održala u okviru crkvene institucije ali je delom finansirana od strane grada.

Od 1993. godine Dužijanca je javna gradska manifestacija, koja se kao takva uvršćuje u gradski budžet i poseban naglasak se stavlja na njeno postojanje.
Izjava koju je dao Branko Francišković, ne slaže se sa postavkom u kojoj saopštava da želi da se Dužijanca od ove godine podiže na nivo gradskih manifestacija.
Sve nacionalne zajednice koje tu žive dosada su sudelovale i mogu da sudeluju u povorci, odnosno u svečanom programu, kao i gosti iz republike i inostranstva, pošto to ova tradicionalna manifestacija i sugeriše.
Kulturalni život Subotice prožimaju kako tradicionalni tako i savremeni umetnički pokreti, koji zajedno predstavljaju ravnotežu u kulturalnom životu grada.
Manifestacije vezane za nacionalne zajednice i samo održavanje manifestacija koje su od gradske važnosti, diktira samo društvo i ono ga uzdiže na na rang gradske manifestacije, koja se kod održavanja Dužijance već davno desila.
Kulturni život Subotice je tradicionalne običaje stvorio i uveo ih u život pomoću stvaralaca, predavača i stručnjaka ove oblasti, uz sudelovanje nacionalnih zajednica i savremenih umetnika i njihovim zalaganjem, koji kao takvi zahtevaju od aktera koji se bave politikom kulture, očuvanje, razvoj i odgovornost u ovoj sferi.
Zajednička odgovornost gradskih čelnika je da se proslava Dužijance, koja se od 1993. godine održava kao gradska manifestacija, ne može proglasiti gradskom od ove godine, pošto to ne predstavlja istinitost i ne podudara se sa evropskim težnjama.

9. 7. 2009.
Ildiko Lovaš
Član Gradskog veća zadužena za kulturu i informisanje

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2541
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.