Komentara: 14
Pregleda: 7622

Crna statistika: 9 samoubistava za mesec dana

19.04.2012. u 17:45h
Izvor: SuMedija
Tokom prethodnih 30 dana, u Subotici je, prema informacijama iz Službe hitne medicinske pomoći, zabeleženo čak devet samoubistava, dok je broj pokušaja neuporedivo veći. Na Odeljenju psihijatrije subotičke Opšte bolnice ističu da je ova pojava posebno izražena u vreme praznika, pa je samo u periodu oko dva Uskrsa, osmog i 15. aprila, zbrinuto čak 10 pacijenata koji su pokušali sebi da oduzmu život, dok je od početka godine bilo ukupno 43 pokušaja.
Crna statistika: 9 samoubistava za mesec dana

Praznici su se poklopili sa dolaskom lepšeg vremena, pa tada kod svih koji se osećaju usamljenima, loš osećaj se dodatno pojačava, jer nemaju utočište u porodici ili bračnim partnerima. Primili smo jednu osobu koja nam je kroz plač objasnila da jednostavno nije imala kome da farba jaja, niti da priprema prazničnu trpezu, pa je upala u depresiju usled koje je popila veću količinu lekova – kaže dr Nada Vasković Maravić, načelnica Odeljenja psihijatrije subotičke bolnice.

U poslednje vreme primetan je broj porasta broja samoubistava među mladima uzrasta od 15 do 24 godine. Poslednji slučaj je 22-godišnji mladić, koji je prošle sedmice gotovo istovremeno ostao bez posla i bez voljene osobe, pa se odlučio na suicid.

- U adolescentnoj populaciji je samoubistvo najčešći uzrok smrti. Tokom prošle godine, imali smo 24 pokušaja samoubistva u ovom uzrastu, što znači u proseku po dvoje mesečno. U većini slučajeva samo žele da skrenu pažnju na sebe i svoje probleme, poput raskida veze ili loših ocena, koje mnogi ne shvataju ozbiljno, ali se sve češće dešava i da oduzmu sebi život - dodaje dr Vasković Maravić.

Statistika govori da ženske osobe na severu Bačke prednjače u pokušajima samoubistava, ali da muškarci u daleko većem procentu uspevaju u svojim zamislima. Žene u najvećem broju slučajeva uzimaju veće količine lekova ili pokušaju da preseku vene, dok muškarci pribegavaju drastičnijim metodama, poput vešanja ili vatrenog oružja.

Prema rečima dr Nade Vasković Maravić, bitnu ulogu u ovoj problematici imaju i mediji.

- U medijima se sve više detaljno opisuju detalji smaoubistava i čak se otkriva i identitet osobe, što nesvesno pokreće neke mehanizme potencijalnih samoubica koji žele taj vid pažnje. Bilo je slučajeva da se javno i detaljno priča o nekom samoubistvu, pa to u kratkom periodu prouzrokuje još nekoliko sličnih – ističe dr Vasković Maravić.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 7622
Povezane teme

samoubistva u Subotici

pokušaji samoubistva subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.