Komentara: 0
Pregleda: 3387

Crnomanjasti crni hleb

15.02.2009. u 10:43h
Izvor: Subotičke novine
<p>U Zavodu za javno zdravlje radi se sistematska javno zdravstvena kontrola životnih namirnica u saradnji sa Sanitarnom inspekcijom odeljenjem u Subotici i tokom pro&scaron;le godine sa domaćeg terena pregledano je ukupno 4.929 uzoraka namirnica i 293 uzorka predmeta op&scaron;te upotrebe. Od 1221 uzorka iz industrijske proizvodnje namirnica mikrobiolo&scaron;ki je bilo neispravno 94.</p>
Crnomanjasti crni hleb

- Najviše neispravnih uzoraka nađeno je u hlebu, testenini i keksu, od 262 pregledana 32 su bila neispravna zbog mikrobioloških razloga. U grupi žitarica, brašna od 213 bilo je 16 neispravnih uzoraka tokom prošle godine — kaže dr Zorica Mamužić. — U ostalim uzorcima uočen je manji procenat, oko 10 odsto, neispravnosti u grupi voća i povrća.
Iz prometa na mikrobiološku ispravnost pregledano je 2024 uzorka, 154 je bilo neispravno, a najveći broj neispravnosti bilo je među gotovim jelima, a tu se podrazumevaju restorani i kuhinje društvene ishrane.

- Kod gotovih jela od 928 uzoraka 57 je bilo mikrobiološki neodgovarajuće. U grupi proizvoda od mesa od 152 uzorka 30 ih je bilo neispravno što je prilično veliki procenat smatra dr Mamužić. 

- U zanatskoj proizvodnji uzeto je 760 uzoraka tokom prošle godine i oko 10 odsto bilo je mikrobiološki neispravno, ali samo u jednom slučaju je bilo patogenih mikroorganizama.
Što se tiče hemijskih parametara pregledano je 2512 uzoraka, iz industrijske proizvodnje 936 iz prometa 1279 i iz zanatske proizvodnje 296 uzoraka. Od ukupnog broja uzoraka 90 je bilo neispravno na osnovu čega zaključujemo da je mnogo češća mikrobiološka neispravnost nego hemijska.

- I tu bih mogli da izdvojimo grupu u kojoj su testenine, hleb, keks gde je od 350 uzoraka 21 bio neodgovarajući i to uglavnom zbog sastava. Ono što je ohrabrujuće je činjenica da zbog kontaminacije teškim metalima, hormonima, pesticidima nismo imali neispravnih uzoraka. Uglavnom je neispravnost bila u sastavu, neadekvatna deklaracija, organoleptička svojstva ili neadekvatno primenjeni aditivi, veštačke boje — objašnjava dr Mamužić.
Osim redovnog monitoringa i sanitarna inspekcija i Zavod za javno zdravlje fokusiraju se na problematične uzorke pa tako rade sezonske kontrole sladoleda ili lako kvarljive robe gde je stanje iz godine u godinu sve bolje što potvrđuju rezultati analiza. Već godinama nema povećanja broja neispravnih uzoraka. Ljudi su valjda shvatili da je bolje imati ispravan proizvod preventivno kontrolisan nego se boriti sa posledicama eventualno nekog trovanja hranom.

***

„Tesni” rokovi

Hrana se ipak sve ćešće kupcima nudi na neadekvatnim mestima. Osim toga roba koja se nabavlja u Mađarskoj uglavnom je „tesnog” roka upotrebe. Zato bi oni koji se odluče da namirnicu kupe mimo za to predviđenog mesta otvore četvore oči i na sitnoj deklaraciji ipak pronađu rok upotrebe ili datum proizvodnje.
— Apsolutno je neprihvatljivo kakve se sve namirnice prodaju na pijačnim tezgama— kaže dr Zorica Mamužić. — Zna se koji su uslovi stavljanja u promet životnih namirnica pogotovo proizvoda koji zahtevaju određeni tretman u smislu rashladnih uređaja i slično. Osim što možemo da kažemo da je to potpuno neprihvatljivo nemamo nikakvog uticaja na tu pojavu, jedino da apelujemo na građane da namirnice kupuju u objektima koji su za to registovani i da im ne bude teško prilikom kupovine da provere deklaraciju i rok upotrebe kao i sastav proizvoda. Treba da malo više obrate pažnju da za svoj novac dobiju najkvalitetniji proizvod na tržištu, a ne da uzimaju rizične namirnice koje su se ko zna koliko puta iz toplog preselile u hladno i sa kojima rukuju osobe koje nemaju položen ni higijenski minimum.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3387
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.