Komentara: 0
Pregleda: 1713

“Crveno nebo“ Kristijana Pecolda najbolji film 30. Festivala evropskog filma na Paliću

21.07.2023. u 17:15h
Izvor: Subotica.com
„Zlatni toranj“ za najbolji film Glavnog takmičarskog programa 30. Festivala evropskog filma na Paliću pripao je ostvarenju "Crveno nebo" Kristijana Pecolda.
“Crveno nebo“ Kristijana Pecolda najbolji film 30. Festivala evropskog filma na Paliću

Žiri u čijem sastavu su bili Tito Rodrigez (Španija), Daniela Veber (Nemačka), Nana Janelidze (Gruzija), Milorad Milinković (Srbija) i Eran Kolirin (Izrael) smatrali su da nas je Pecoldov film „ponovo podsetio na jedinstvenu moć filma da artikuliše, možda dublje od bilo koje druge umetničke forme, stanje čovečanstva u ovom trenutku, u vremenu na ivici vulkana".

Nagradu „Palićki toranj“ za najbolju režiju žiri je dodelio Adamu Časiju za film „Tri hiljade numerisanih delova", i to „zbog subverzivnog i drskog rediteljskog postupka i sublimirane manipulacije vremenom i kadrom, kao i zbog toga što nas je naterao da se suočimo sa onim od čega bežimo".

“Crveno nebo“ Kristijana Pecolda najbolji film 30. Festivala evropskog filma na Paliću

Specijalna priznanja pripala su filmovima „Nula kalorija" Džesike Hausner i „Zarobljen" Vasilisa Kacupisa.

- Zbog savremenog ukrštanja žanrova i stilova, i detoniranih harmonija i uzvišenih prizvuka, koji su predstavljali raj za naše uši, posebno bismo izdvojili muziku filma „Nula kalorija". „Zarobljen“ je film koji dolazi pravo iz Platonove pećine. Ono što na prvi pogled izgleda kao refleksija o poreklu umetnosti, uskoro postaje duboka meditacija o stanju čovečanstva na ivici odumiranja i večnoj borbi čoveka sa svojim tvorcem – obrazložio je žiri svoju odluku.

Za najbolji film u takmičarskom programu „Paralele i sudari“ proglašeno je ostvarenje „Živi svetac" rediteljke Tinatin Kajrišvili. Po mišljenju žirija ovo je „film sa moćnim pristupom na dobro izgrađenom scenariju, sa jasno definisanim vizuelnim stilom". Posebno priznanje dodeljeno je filmu „Hladan poput mermera" Asifa Rustamova.

“Crveno nebo“ Kristijana Pecolda najbolji film 30. Festivala evropskog filma na Paliću

Nagrada FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dodelio je ostvarenju "Crveno nebo" Kristijana Pecolda.

Zavesu 30. Festivala evropskog filma spustiće večeras premijera filma "Zaštite pre svega" reditelja Pavla Vučkovića.

- Nisam očekivao da će "Zaštita pre svega" biti prikazana na nekom od festivala, pošto se radi o filmu pre svega namenjenom za bioskope i platforme. Radnja se dešava za vreme korone, ljubavna je priča o tome kako su se ljudi snalazili tokom zabrane kretanja, ali nisu mogli odvesti film u totalnu komediju, ne bi bilo fer prema celoj situaciji. A nismo mogli ni u strah i horor. Trudili smo se da održimo balans – najavio je Vučković.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 11 meseci i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1713
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.