Komentara: 0
Pregleda: 3903

Da li Dečje pozorište konačno dobija svoj prostor?

13.02.2011. u 10:59h
Izvor: Grad Subotica portal
Da li Dečje pozorište konačno dobija svoj prostor?
Krajem osamdesetih i početkom devedestih godina, deca predškolske ustanove "Sand" su koračajući Segedinskim putem, pravila veliku galamu, koja ih je pratila sve do trenutka ulaska u zgradu Sokolskog doma gde su tog dana imali predstavu u Dečjem pozorištu.

Tišina pri ulasku, nastajala je kao posledica činjenice da su ta dace za razliku od mnoge druge dece, u Dečje pozoriše često odlazila te su vremenom stekla osnovni kodeks ponašanja i poštovanja prema instituciji koju posećuju.

Vremena su prolazila a zgrada Sokolskog doma, koja je po zamisli projektanta Koste Petrovića, pripadala deci i omladini, istoj toj populaciji daje sve drugačije i pogrešnije sadržaje. Dečje pozorište sve više vene, sportski sadržaji postaju sve neposećeniji, a kafane, bilijari pa i kocka postaju jedini razlog posete ovom objektu.

Da li Dečje pozorište konačno dobija svoj prostor?

iznad scene

Rekonstrukcija Dečjeg pozorišta

Te 2007. godine, zbog početka rekonstrukcije dvorane Dečjeg pozorišta, Sokolski dom zatvara vrata najmlađoj populaciji, koja evo već četri godine odrasta a još uvek nije imala šansu da odgleda ili odglumi predstavu na sceni u domu za mlade.
Te 2008. godine, da se pozorište dovede u funkcionalno stanje, nedostajalo je 26 miliona dinara, kada je Fond za kapitalna ulaganja obećao sredstva u vrednosti od 20 miliona dinara za realizaciju prve faze rekonstrukcije gde su obuhvaćeni radovi na adaptaciji sale i scene. Zbog problema u finansiranju, prva sredstva Fonda se uplaćuju tek 2009. godine i tokom te godine kao i početkom 2010. vrše se tri male nabavke ukupne vrednosti oko 9,4 miliona dinara. Da bi se prva faza okončala, Fond za kapitalna ulaganja je trebalo da uplati još 10,6 miliona a tokom marta 2010. od te sume na račun izvođača radova kao avans, leže 2,65 miliona dinara. PBG inženjering, vrši radove na adaptaciji dvorane i zaključno sa junom prošle godine obim tih radova prevazilazi uplaćeni avans za 3,85 miliona dinara, nakon čega radovi opet staju.


Novi način finansiranja završava rekonstrukciju?

Kako bi se finansiranje rekonstrukcije pozorišta poboljšalo i privelo kraju, ovaj projekat se šalje na konkurs za Podsticaj građevinske industrije u Srbiji, raspisanom krajem 2010. godine, na kom pored Dečjeg pozorišta sredstva dobija i Kompleks zatvorenih bazena u Dudovoj šumi. Prva sredstva ovakvog načina finansiranja, ležu 20.1. 2011. godine i to 3,85 miliona dinara na ime izvršenih radova tokom proleća prošle godine.
Preostala sredstva prve faze od 4,1 milion dinara namenjena su za završetak električnih instalacija kao i na molerske i gipsarske radove u dvorani i na sceni. Trenutno u pozorištu električari vrše svoj deo posla, a od ponedeljka će i gipsari početi sa svojim radovima. Nakon toga uslediće druga javna nabavka u vrednosti od 6 miliona dinara koje će se utrošiti na klimatizaciju i ventilaciju Dečjeg pozorišta.

Da li Dečje pozorište konačno dobija svoj prostor?

Budući izgled dvorane


Foaje pozorišta čeka bolja vremena


Megalomanija kao opšti sindrom u gradu nije zaobišla ni ovo pozorište, pa je tako po nekim idejnim projektima trebalo da dođe do nadogradnje dela zgrade za potrebe pozorišta, što bi finansijski bilo potpuno neizvodljivo kao što se i pokazalo u praksi. U trenucima kada se ruši Narodno pozorište, počinje rekonstrukcija Velike terase, a radovi na bazenima i Y kraku stoje, potpuno je suludo pokretati značajniju rekostrukciju Dečjeg pozorišta koja bi koštala stotine miliona dinara, i na svu sreću odustaje se od tog projekta. U projektu ostaje samo sređivanje foajea koji će zbog nedostatka sredstava sačekati bolje dane.

Nakon četiri godine nefunkcionisanja, "knjiga se svela na dva slova": sala i scena. Foaje nekom drugom prilikom.

Da li Dečje pozorište konačno dobija svoj prostor?


Da li Dečje pozorište konačno dobija svoj prostor?

Izvor: Grad Subotica portal
Postavljeno pre 13 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3903
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.