Komentara: 13
Pregleda: 3993

Da li nedostatak prave strategije utiče na razvoj kulture u našem gradu?

25.06.2020. u 16:19h
Izvor: Subotica.com
Da li nedostatak prave strategije utiče na razvoj kulture u našem gradu?

Ako izuzmemo ulaganja u obnovu kulturnih ustanova, koje su često i zaštićeni spomenici kulture, često možemo da čujemo da prave kulturne strategije u našem gradu gotovo da nema. U prilog tome govore rezultati republičkih i pokrajinskih konkursa, na kojima su prepoznati samo "veliki" festivali poput Festivala evropskog filma Palić, Desire central station i Međunarodnog festivala pozorišta za decu, kao i programi koje organizuju nacionalne manjine. Sva ostala kulturna dešavanja koja organizuju udruženja građana u našem gradu su odbijena ili su dobila tek delić traženih sredstava.

Na svim konkursima za kulturu na pokrajinskom nivou, od dostupnih 102,2 miliona dinara, u Subotici će završiti svega 8 miliona dinara (7,83%). Od toga, za predstavnike javnih ustanova u Subotici, Otvoreni univerzitet 5 miliona dinara, Gradska biblioteka 25 hiljada dinara i pozorište "Deže Kostolanji" 500 hiljada dinara, dok su manjinska udruženja dobila ukupno oko 1,6 miliona dinara.

Da li nedostatak prave strategije utiče na razvoj kulture u našem gradu?

Desire festival

Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama za scensko stvaralaštvo, kroz transfere javnim nefinansijskim preduzećima i ostalim nivoima vlasti, finansirano je 15 projekata ukupne vrednosti 8 miliona dinara, među kojima se nalaze i subotički Otvoreni univerzitet kojem je odobreno miliona dinara za održavanje 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, kao i pozorište "Deže Kostolanji" kojem je odobreno 500 hiljada dinara za održavanje ovogodišnjeg Desire festivala. Međutim, putem istog konkursa ostalim neprofitnim organizacijama, odobreno je još 12 miliona dinara za 23 projekta, od čega nijedan projekat iz Subotice nije podržan.

Analizirajući dostupne podatke konkursa koje raspisuje ovaj Pokrajinski sekretarijat, kojih je do sada bilo devet, Subotice nema među davanjima na četiri konkursa. To su sufinansiranje projekata u oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa, sufinansiranje projekata savremenog stvaralaštva u oblast vizuelnog stvaralaštva i multimedije, sufinansiranje projekata savremenog stvaralaštva u oblasti književnosti i sufinansiranje projekata i programa u oblasti zaštite i očuvanja tradicionalnog narodnog stvaralaštva Srba u AP Vojvodini i kulturnog nasleđa Srba u regionu. Kako ne postoji spisak projekata koji nisu finansirani, nismo uspeli da saznamo da li su subotički projekti odbijeni ili, pak, ustanove i udruženja nisu ni aplicirali za sredstva iz ovih fondova.

Da li nedostatak prave strategije utiče na razvoj kulture u našem gradu?

Festival pozorišta za decu

Gradskoj biblioteci na konkursu za sufinansiranje nabavke knjiga i drugih publikacija za javne opštinske i gradske biblioteke u AP Vojvodini pripalo je 25 hiljada dinara. Na konkursu za sufinansiranje projekata savremenog stvaralaštva u AP Vojvodini u oblasti muzičkog stvaralaštva, čiji je budžet 15 miliona dinara, Udruženje "Kooperativa AŠC" je za Summer3P festival dobilo 300 hiljada dinara, a UG "Riznica" 500 hiljada dinara za koncertnu sezonu kamernog sastava Subotičkog simfonijskog orkestra. Otvorenom univerzitetu za organizaciju 27. Festivala evropskog filma Palić putem konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti filmske umetnosti i ostalog audio-vizuelnog stvaralaštva namenjeno je 4 miliona dinara.

Jedini konkurs na kome je podržano više subotičkih manifestacija je Кonkurs za finansiranje – sufinansiranje projekata od značaja za kulturu i umetnost nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u AP Vojvodini, na kome su finansirane aktivnosti zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa manjina sa 6,5 miliona dinara i njihovo izdavaštvo sa 2,1 miliona dinara. Subotica je na ovom konkursu relativno dobro zastupljena, verovatno zahvaljujući agilnosti manjinskih nacionalnih saveta i manjinskih političara u Pokrajinskoj vladi. Projektima mađarske zajednice u Subotici je za pet projekata odobreno 350 hiljada dinara, predstavnicima hrvatske zajednice za 12 projekata 690 hiljada dinara, bunjevačkoj zajednici za šest projekata ukupno 440 hiljada dinara i Udruženju Nemaca u Subotici 50 hiljada za jedan projekat.

Da li nedostatak prave strategije utiče na razvoj kulture u našem gradu?

Festival evropskog filma na Paliću

Situacija na konkursima Ministarstva kulture i informisanja takođe je daleko od sjajne. I tu su podržani projekti manjina i veliki festivali, a jedini nezavisni projekat koji je dobio finansiranje ove godine je  "Dead Lake" festival u Abaziji, u organizaciji beogradske firme "Art & Popcorn". Od ukupno dostupnih 276,5 miliona dinara na konkursima za kulturu kod Ministarstva kulture, u Suboticu stiže 9,4 miliona dinara (3,14%), od kojih svega 400 hiljada za vaninstitucionalnu savremenu kulturu (0,1%).

Niko iz Subotice se nije prijavio na konkursima za finansiranje izdavačke delatnosti – kapitalna dela, kulturne delatnosti osoba sa invaliditetom i manifestacija i nagrada u oblasti književnosti . Iako su konkurisali za izdavanje časopisa "Luča", SKC "Sveti Sava" je odbijen na konkursu za finansiranje izdavačke delatnosti – periodična izdanja, dok MKC "Nepker" i "Ženska snaga Subotice" neće dobiti sredstva putem konkursa za klasičan balet, narodna igra i savremena igra. Jedan od retkih ko može da bude zadovoljan je Bunjevački kulturni centar Bajmok, koji je na konkursu za finansiranje kulturne delatnosti dece i za decu i mlade dobio 250 hiljada dinara za Dečiju radionicu u tehnici slame.

Da li nedostatak prave strategije utiče na razvoj kulture u našem gradu?

Summer3p festival

Na konkursu za muzičko stvaralaštvo, produkciju i interpretaciju, koji za 62 projekta ima budžet od 46,4 miliona dinara, nije prošao nijedan projekat iz Subotice. Među onima koji su konkurisali za sredstva su Udruženje "Electe" sa koncertnom serijom za 2020. godinu i koncertnom turnejom Kemala Gekića, Subotička filharnomija sa koncertnom sezonom, Udruženje "Etnofest" sa 17. "World music festival Etnofest", Fondacija "Tijana Jurić" sa Festivalom "Glas anđela", Junior muzički studio sa Festivalom "Omladina 2020" i KUD Železničara "Bratstvo" sa dva projekta.

- Kako stoji u obrazloženju na sajtu Ministarstva, "Etnofest" je odbijen jer je 'inicijativa pozitivno ocenjena od strane komisije, ali sa ovim nivoom umetnika, projekat nema poseban nacionalni značaj. Procenjeno je da može u kriznoj godini da opstane i uz podršku lokalne samouprave. Korektno razrađen budžet' - kaže Dejan Vujinović, organizator "Etnofesta", koji nam je i ukazao na sve ove činjenice oko davanja za kulturu u Subotici. - Svaki put kada apliciramo za konkurs, mi tačno i transparentno naznačimo šta od koje instance tražimo, kako se ne bi poklapale prijave na gradskom, pokrajinskom ili republičkom nivou. Ukupan budžet festivala je 4,2 miliona dinara, a mi smo kod Ministarstva kulture aplicirali sa 1,2 miliona dinara. Iako to možda nekome deluje mnogo, ali propozicije konkursa su takve da se ne može aplicirati iznosom koji je manji od milion dinara. Održavanje festivala je dovedeno u pitanje, čekamo odluku gradskog konkursa, pa ćemo onda znati kada ćemo ga i u kojoj formi održati. Nadam se da ćemo krajem leta ili početkom jeseni uspeti da održimo festival makar u skromnim okvirima, a što se tiče gostiju, bila su planirana zaista velika imena poput "Maskarini“ iz Italije ili belgijski "Black flower".

Da li nedostatak prave strategije utiče na razvoj kulture u našem gradu?

Dejan Vujinović / "Etnofest"

Putem konkursa za pozorišnu umetnost za organizaciju 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Otvoreni univerzitet dobiće milion dinara, dok će sa 600 hiljada dinara biti finansiran Desire festival, a sa 500 hiljada produkcija nove predstave Kinge Mezei (oba projekta Pozorište "Deže Kostolanji").

Na konkursu za filmsku umetnost i ostalo audiovizuelno stvaralaštvo, 4 miliona dinara namenjeno je za organizaciju 27. Festivala evropskog filma Palić i 400 hiljada dinara za 6. Dead Lake festival horora u Abaziji. Osim navedenih, na konkurs su se prijavili i "No Wave Films", Art bioskop "Aleksandar Lifka", UG "Stalker" iz Subotice i Bunjevački kulturni centar iz Bajmoka, ali su ostali bez podrške za njihove projekte na ovogodišnjem konkursu.

Da li nedostatak prave strategije utiče na razvoj kulture u našem gradu?

Etnofest na Velikoj terasi

Putem konkursa za likovnu, primenjenu i vizuelnu umetnost, arhtekturu i dizajn sa 500 hiljada dinara finansiraće se godišnji program Savremene galerije Subotica. Na konkursu nisu prošli grupa likovnih autorki Lea Vidaković, Jelena Grujičić, Maja Rakočević i UG "Klara i Rosa", SKC "Sveti Sava", kao ni Etno kuća "Kuntić".

Konkurs za delatnost nacionalnih manjina u Republici Srbiji raspolaže sredstvima od 15,5 miliona dinara, a među 123 podržana projekta je i devet projekata hrvatske manjine sa ukupno nešto više od milion dinara, pet projekata mađarske manjine sa ukupno 730 hiljada dinara i tri projekta bunjevačke manjine sa ukupno 390 hiljada dinara.

Na kraju rezimiranog, postavlja se pitanje da li u našem gradu postoji jasna strategija za aktivniju, agresivniju borbu za interese kulture u Subotici? Da li u našem gradskom rukovodstvu postoji osoba, ili tim ljudi, koji bi se borili za bolji položaj aplikanata iz Subotice, koji bi informisao, povezivao a pre svega stimulisao da odlučnije nastupe u borbi za sredstva iz namenskih fondova. Nakon svih ovih iznešenih činjenica odgovor se nameće sam.

Quo vadis, kulturo?!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 3993
Povezane teme

kultura

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.