Komentara: 17
Pregleda: 2638
Foto

Da li su i koliko Subotičani religijski tolerantni?

29.07.2022. u 13:21h > 14:09
Izvor: Subotica.com
Na Otvorenom univerzitetu održan je okrugli sto na temu međureligijskog dijaloga na kojem su predstavljena istraživanja Centra za lokalnu demokratiju pod nazivom "Svi naši tornjevi". U projektu regionalnog karaktera učestvuju Subotica kao najsevernija opština u Srbiji, kao i još tri grada na jugu. Pored Srbije uključeni su Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora.
Da li su i koliko Subotičani religijski tolerantni?

Po rečima Rudolfa Vajsa, profesora istorije, u Subotici se može navesti mnogo primera međureligijske i međuetničke saradnje, a jedan od njih je i Asocijacija udruženja nacionalnih zajednica Subotice, u okviru koje predstavnici deset nacionalnih zajednica sarađuju i unapređuju saradnju kroz redovne sastanke.

- Kroz ove sastanke se nalazimo, družimo, pričamo, upoznajemo jedni druge kroz verske i nacionalne praznike i otvoreni smo za eventualne probleme koji bi mogli da budu u žiži interesovanja - objašnjava Vajs.

Da li su i koliko Subotičani religijski tolerantni?U Subotici je nedavno (ponovo) formiran Savez za međunacionalne odnose, čija je funkcija da zaseda po potrebi, u slučaju nekih međunacionalnih incidenata koji zahtevaju dodatnu pažnju i analizu. Vajs je podsetio i da se od pre nekoliko godina realizuje verska tribina "Avramova deca" na kojoj učešće uzimaju sve religijske zajednice u Subotici.

- Ova javna druženja najviših velikodostojnika verskih zajednica je i najbolji primer da je Subotica multietnički i multikonfesioni grad u kojem vlada dijalog i razumevanje - smatra Vajs. - To je dobra poruka da ovde svi zajedno živimo i da je saradnja itekako moguća i poželjna.

Centar za lokalnu demokratiju u Subotici sproveo je istraživanja na uzorku od 300 građana mlađeg uzrasnog doba. Preliminarni zaključak na navedenom uzorku je da je tek desetak odsto mladih više orjentisano ka egoističkom pristupu, odnosno sa smanjenom tolerancijom na postojanje drugih religijskih zajednica.

Da li su i koliko Subotičani religijski tolerantni?- U prvom delu istraživanja utvrdili smo da postoje tri dimenzije verske (ne)tolerancije, a to su prihvatanje razlika, odbacivanje razlika i  značaj religije za samog pojedinca. Kada je reč povezanosti sa vrednostima možemo da podelimo u dve grupe, idealistička i materijalistička. Došli smo do zaključka da oni mladi ljudi koji su više naklonjeni materijalističkim vrednostima, u većoj meri ne prihvataju verske razlike, dok oni drugi, idealisti, koji više brinu o tuđim osećanjima i potrebama, prihvataju te razlike i uvažavaju one koji su u verskom pogledu drugačiji od njih - ističe Jasminka Dulić, sociolog i novinar.

Program "Svi naši tornjevi" nastao je još jesenas i deo je Balkanskog regionalnog projekta. Kako navode u Centru za lokalnu demokratiju, u pitanju je podrška Evropske unije programu pomirenja, saradnje, dobre lokalne uprave i uključivanje mladih u donošenje odluka na lokalnom nivou.

Da li su i koliko Subotičani religijski tolerantni?- Sa grupom mladih u gradu proizveli smo vodič kroz religijske znamenitosti ovog grada i to su znamenitosti pored koji mnogi do njih svakodnevno prolaze bez da obraćaju mnogo pažnje. Uveli smo ih u te objekte, pokazali značaj isotrijskog kulturnog ansleđa i prezentovali njihove utiske kako izgledaju bogatstva religijskog nasleđa u Subotici - objasnila je Stanka Parać Damjanović, direktorka Centra lokalne demokratije u Subotici.

Kompletno istraživanje predviđeno je da se završi do septembra.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto “Svi naši tornjevi” Okrugli sto “Svi naši tornjevi” Okrugli sto “Svi naši tornjevi” Okrugli sto “Svi naši tornjevi” Okrugli sto “Svi naši tornjevi” Okrugli sto “Svi naši tornjevi” Okrugli sto “Svi naši tornjevi” Okrugli sto “Svi naši tornjevi”
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 2638
Povezane teme

subotica verski objekti

verska tribina

religija

deca avramova

verska netrpeljivost

verski praznik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.