Komentara: 54
Pregleda: 9441

Da li Subotici ponestaje razumevanja za bicikliste?

29.10.2018. u 11:35h
Izvor: Subotica.com
Zbog učestalih "Pištaljki" u kojima se sugrađani žale na bicikliste, ali i žalbi biciklista da se suočavaju sa brojnim problemima u gradu, postavlja se pitanje da li je Subotica, kao grad biciklista, postala intolerantna na iste?
Da li Subotici ponestaje razumevanja za bicikliste?

Odlukom o pešačkim zonama i vođenju teretnog saobraćaja kroz naseljena mesta na teritoriji grada Subotice, koja je doneta 6. jula, a stupila na snagu 14. jula prošle godine, saobraćaj je u pešačkoj zoni zabranjen svim vrstama vozila, izuzev motornim vozilima kojima nadležni organ za poslove saobraćaja Gradske uprave odobri prolaz i zaustavljanje, i to isključivo u vremenu od 6 do 10 časova, dok bez odobrenja mogu da se kreću i zaustavljaju jedino vozila hitne pomoći, vatrogasne službe, policije i komunalne policije, kao i interventna vozila javnih preduzeća uz radni nalog.

Da se Odluka nakon više od godinu dana primene ne sprovodi u potpunosti, ukazao je jedan naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka", koji je upitao gde je komunalna policija kada treba da se kazne biciklisti koji i pored zabrane voze bicikl na Korzou.

- Da li znaju koliko male dece trči po gradu i koliko biciklisti naglo koče da ih ne bi udarili. Još pogledaju roditelje popreko u fazonu zašto vam dete trči i oni su kao nešto ljuti i iznervirani jer im je neko preprečio put! Neka baba naleti na mene i kaže mi "pa gde gledaš"?! Ja gde gledam, a ona vozi bicikl na Korzou! Molim lepo da neko reaguje i počne da kažnjava bicikliste. Da li treba da povrede neko dete da bi se tek tada reagovalo? Ako ste doneli Odluku da bicikl ne sme da se vozi na Korzou, onda isto sankcionišite. U suprotnom je sve besmisleno - napisao je naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

Da li Subotici ponestaje razumevanja za bicikliste?

Da li Subotici ponestaje razumevanja za bicikliste?

Nasuprot tome, iz Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove navode da komunalna policija ima svakodnevno angažovanu patrolu koja vrši kontrolu komunalnog reda u pešačkoj zoni, dok se subotom i u dane održavanja manifestacija, kontrola obavlja zajednički sa komunalnim inspektorima. Dodaju da je prilikom kontrola, uočeno značajno prisustvo biciklista u pešačkoj zoni, koji zbog brzine kojom se kreću u velikoj meri ugrožavaju pešake.

- Komunalna policija i inspekcija nije u mogućnosti da kazni sve nesavesne građane koji projure na biciklama, delom i zbog toga, što dosta često biciklisti ne reaguju na zahtev komunalne policije da se zaustave. U situacijama gde su građani koji voze bicikl u pešačkoj zoni, odmah prestali da istu voze čim im se obratio komunalni inspektor ili policajac i nastavili dalje peške gurajući bicikl pored sebe, nije im se izricala kazna već samo usmena opomena što je uglavnom slučaj sa starijim sugrađanima - stoji u pisanom odgovoru Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove, u kojem se dodaje da nije moguće precizirati broj izrečenih kazni koje se odnose samo na kretanje biciklista, s obzirom na to da se evidencija kazni vrši po Odlukama po kojma su naplaćene. - Za prvih šest meseci ove godine, po Odluci o pešačkim zonama i vođenju teretnog saobraćaja kroz naseljena mesta na teritoriji grada Subotice, naplaćeno je ukupno 30 kazni i one za fizička lica iznose 5.000 dinara.

Da li Subotici ponestaje razumevanja za bicikliste?

Naša sugrađanka N.V. kojoj je bicikl osnovno prevozno sredstvo po gradu, od kuće do posla i nazad, kaže da ne razume odakle toliko nezadovoljstvo i bes prema biciklistima, kao i da Odluka, kojom je vožnja dvotočkaša u pešačkoj zoni centra grada zabranjena, značajno utiče na one koji voze bicikl, jer im produžava svakodnevne rute.

- Ne bih se složila s tim da su biciklisti toliko nesavesni i bahati u vožnji. Neki od nas uredno poštuju Odluku i kada dođu do Korzoa siđu s bicikla i guraju ga dok ne izađu iz centra grada. Međutim, ta Odluka je na neki način i problematična za one kojima je bicikl osnovno prevozno sredstvo, jer da biste došli od Jadrana do Trga Žrtava Fašizma, morate da idete okolo, po sporednim ulicama, što nam oduzima vreme, a takođe je dobro poznato da u nekima od njih nema staza ili nisu u sjajnom stanju. Potrebno je naći neko kompromisno rešenje, po kojem bi pešaci bili bezbedni, a biciklisti ne isključeni iz saobraćaja - kaže naša sagovornica N.V.

Ona dodaje da je ovo samo jedan od problema sa kojima se suočavaju biciklisti, te da je za njihovu spoznaju dovoljno samo da se sedne na bicikl i pokuša doći s jednog kraja grada na drugi. Tome u prilog idu i "Pištaljke" u kojima su sugrađani ukazali da su u pojedinim delovima grada staze u lošem stanju, da su se na nekima pojavile opasne rupe, kao i da su staze često neprohodne, jer se na njih nepropisno parkiraju vozila.

Da li Subotici ponestaje razumevanja za bicikliste?

Održavanje biciklističkih staza u nadležnosti je Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, iz kojeg navode da su ove godine izdvojena značajna sredstva za njihovu obnovu. Osim sitnih popravki, ističu da je urađena rekontrukcija dela biciklističke staze uz kasarnu "Kosta Nađ" na Segedinskom putu, jedne od najfrekventnijih na relaciji od Subotice do Palića, dok je potpuno nova staza izgrađena uz ulicu Prežihova Voranca do Hajdukova.

- Nastavićemo sa ovakvom praksom i svake godine ćemo ulagati u izgradnju novih i popravku postojećih biciklističkih staza. Takođe, jedan od načina zaštite i podizanja bezbednosti biciklista na viši nivo je i obeležavanje biciklističkih staza, u delovima na kojima se ukrštaju sa drugim saobraćajnicama. Prošle godine su obojene crvenom putarskom bojom i obeležene prigodnim znacima, a ove godine su rađene takozvanom "crvenom plastikom", čime se postigla njihova dugotrajnost i veća upadljivost - navode iz nadležnog preduzeća.

Da li Subotici ponestaje razumevanja za bicikliste?

Da li Subotici ponestaje razumevanja za bicikliste?

Kao jedna od najranjivijih kategorija u saobraćaju, biciklisti u našem gradu nemaju Udruženje koje bi se bavilo njihovim problemima, obavezama i pravima kao učesnika u saobraćaju. Takođe, primetan je i nedostatak mesta za odlaganje za bicikala, s kojih se neretko dešava da iste nestanu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 54
Pregleda: 9441

Povezane zviždaljke

Povezane teme

biciklisti subotica

bezbednost biciklista

biciklistička staza

javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje

sekretarijat za inspekcijsko-nadzorne poslove

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.