Komentara: 36
Pregleda: 7179

Da li treba da brinemo zbog nivoa arsena u pijaćoj vodi?

13.08.2020. u 10:00h
Izvor: RTV Pannon
Voda za piće nije odgovarajućeg kvaliteta u mnogim vojvođanskim mestima, kontatovano je u analizi Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Na osnovu ovih nalaza, u severnoj Bačkoj, kao i istočnom i srednjem Banatu, voda u gradskim vodovodima nije zadovoljavajućeg kvaliteta, a analiza je pokazala i prisustvo arsena u subotičkoj vodi za piće. S druge strane, iz JKP "Vodovod i kanalizacija" kažu da je kvalitet vode za piće odgovarajući, kao i da se kontrole sprovode kontinuirano.
Da li treba da brinemo zbog nivoa arsena u pijaćoj vodi?

Osim u Subotici, voda za piće je mikrobiološki ili fizičko-hemijski neispravna i u Malom Iđošu, Kanjiži, Senti, Adi, Čoki, Kuli i Kikindi, pokazala je analiza "Batuta". Po rečima Đerđa Šugara, direktora JKP "Vodovod i kanalizacija", vode Karpatskog basena u osnovi sadrže arsen, te je prisustvo arsena normalno u podzemnim vodama Vojvodine.

Takva je situacija i u Subotici. Ipak, direktor negira da korisnici subotičkog vodovoda piju vodu sa arsenom, jer se tokom tretmana sirove vode, odstranjuju ovi elementi.

Da li treba da brinemo zbog nivoa arsena u pijaćoj vodi?

- Dobra pijaća voda sadrži veoma mnogo parametara, veoma mnogo mineralnih materija. Potrebno je samo malo tretirati, dakle ne sme se preterano uticati na pijaću vodu. U ovom pogonu odstranjujemo samo one parametre, koji su problematični. Takvo je gvožđe, jedinjenja koja sadrže nitrogen, kao i arsen - izjavio je Šugar za RTV Pannon, dodajući da je pijaća voda industrijski proizvod koji se najstrožije kontroliše. - Dok stigne iz izvora, kroz pogon, sve do poslednjeg potrošača, voda pređe veliki put i mnogo vremena prođe. Za to vreme treba voditi računa da se ne zagadi bakterijama. Zbog toga se koristi hlor, zakon je propisao određenu količinu hlora koja se dodaje vodi, što sprečava da se voda za piće bakterijski zagadi.

Što se tiče Radanovca i Palića, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" naglašava da će se, nakon puštanja u pogon nove Fabrike vode, značajno smanjiti nivo arsena u pijaćoj vodi u ovim delovima grada.

Izvor: RTV Pannon
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 36
Pregleda: 7179

Povezana vest

Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

đerđ šugar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.