Komentara: 0
Pregleda: 2018
Video

Đaci Muzičke škole pevali Mokranjčeve Rukoveti u rodnom gradu slavnog kompozitora

13.05.2022. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Srednjoškolci Muzičke škole proteklog vikenda boravili su u Negotinu, gde su u okviru projekta "Putevima Mokranjca" posetili kuću i muzej slavnog kompozitora. Poseta je krunisana zajedničkim koncertom subotičkih i negotinskih đaka koji su pevali Mokranjcu u čast.
Đaci Muzičke škole pevali Mokranjčeve Rukoveti u rodnom gradu slavnog kompozitora

Srednjoškolci iz Muzičke škole ovu ekskurziju opisuju kao nezaboravno iskustvo. Martina Der, koja u Muzičkoj školi uči solo pevanje, kaže da će, između ostalog, dugo pamtiti trenutak kada je ugledala klavir slavnog kompozitora.

- Obišli smo Mokranjčevu rodnu kuću, videli smo njegov klavir, prostoriju u kojoj je komponovao. To je naša sfera interesovanja, tako da smo bili oduševljeni. Bili smo i u poseti Muzičkoj školi koja nosi njegovo ime. Kako je on komponovao duhovne i svetske narodne pesme, zajednički koncert bio je prilika da pred našim prijateljima iz Negotina izvedemo i mađarsku rukovet.

Đaci Muzičke škole pevali Mokranjčeve Rukoveti u rodnom gradu slavnog kompozitoraMađarska rukovet inače je kompozicija koja se vrlo retko izvodi, a osim ove izvedena su i druga  svetovna i duhovna dela Stevana Stojanovića Mokranjca.

- Pošto je put, zbog pandemije, nekoliko puta odlagan, imali smo dovoljno vremena da se pripremimo za zajednički koncert. Mokranjcu u čast, izveli smo njegova dela, pa tako i mađarske narodne pesme. Mislim da je našim domaćinima bilo zanimljivo da čuju Mokranjčevu kompoziciju na mađarskom jeziku - navodi Kristina Čikoš, horovođa.

SEZONA TAKMIČENJA ZAVRŠENA U VELIKOM STILU - Ekipa učenika naše Muzičke škole u sredu se vratila iz Niša gde se održava jedno od najznačajnijih takmičenja, a svi naši takmičari osvojili su prva mesta. Nastupali su Andrej Tompa, koji svira udaraljke u klasi Gorana Evetovića, klavirski duo Akacija Janković i Jovana Buha, koje je pripremala Emeke Šoti Sobonja, David Sič  pripremao je na kontrabasu Lilu Fadi, prvo mesto osvojili su i Jelena Popović, koja uči klavir u klasi Kristine Mate, kao i  Nastasija Klačar koja solo pevanje pohađa u klasi Tamare Marković. Naša škola će sigurno biti među deset najboljih u zemlji, jako smo ponosni na uspehe naših đaka.

Poseta Muzičkoj školi koja nosi ime Stevana Stojanovića Mokranjca i zajednički koncert, koji je upriličen tokom ekskurzije, predstavlja početak jedne lepe i plodonosne saradnje između dve muzičke škole.

- Domaćini su nas lepo ugostili, deca su se upoznala, družila i nastupala. Ovo je tek početak saradnje između dve muzičke škole. Na moje zadovoljstvo, prijatelji iz Negotina izrazili su želju da posete Suboticu i upoznaju se sa našom kulturom. Tom prilikom, ugostićemo ih u Muzičkoj školi, a i u budućnosti ćemo organizovati zajedničke koncerte - navodi Dragana Nikolić, direktorka Muzičke škole.

Đaci Muzičke škole pevali Mokranjčeve Rukoveti u rodnom gradu slavnog kompozitoraOva stručna ekskurzija realizovana je zahvaljujući finansijskoj podršci Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, a u Negotin su otputovali svi srednjoškolci iz Muzičke škole.

- Projekat je odobren još 2020. godine, ali je, zbog korone, realizacija nekoliko puta odlagana. Put je realizovan proteklog vikenda i jako nam je drago što su sva deca iz srednje škole imala priliku da odu na ekskurziju i upoznaju se sa lepotma naše zemlje, jer mnogi od njih nikada nisu putovali van Vojvodine - objašnjava Nina Milosavljević, pomoćnica direktora u Muzičkoj školi. 

Koncert maturanata pred subotičkom publikom

Maturanti Srednje muzičke škole, u utorak, 17. maja, održaće koncert sa orkestrom od 19h, u Velikoj većnici.

- Ovog meseca slavimo i veliki jubilej -  dvadeset godina postojanja odseka za tradicionalno pevanje na srpskom i mađarskom jeziku. Tim povodom, Subotičane očekuje koncert 20. maja u Gradskoj kući, dok će u školi biti održane prezentacije muzičkih akademija iz Srbije i Mađarske.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2018
Povezane teme

srednjoškolci

muzička škola

ekskurzija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.