Komentara: 6
Pregleda: 3561
Foto

Đaci OŠ "Sonja Marinković" izradili mapu zagađenosti vazduha

06.04.2022. u 14:14h
Izvor: Subotica.com
Đaci Osnovne škole "Sonja Marinković" izradili su mapu zagađenosti vazduha u gradu, a za svaku mesnu zajednicu, u zavisnosti od stepena zagađenja, date su preporuke o tome koje biljke je poželjno saditi, odnosno koje biljke prečišćavaju vazduh. Mapa je izrađena u okviru pilot projekta Ministarstva prosvete i Ministarstva za zaštitu životne sredine pod nazivom "Uloga učenika u zaštiti životne sredine" u koji je bila uključena ova subotička osnovna škola. Đaci iz ove škole, koji su učestvovali u projektu, prezentovali su aktivnosti i rezultate predstavnicima drugih osnovnih škola u Subotici.
Đaci OŠ "Sonja Marinković" izradili mapu zagađenosti vazduha

Mapa zagađenosti vazduha našeg grada "kruna" je projekta koji su đaci OŠ "Sonja Marinković" realizovali u okviru teme pod nazivom "Vazduh nema alternativu. Ova tema izabrana je jer se u dvorištu male škole nalazi jedna od ukupno dve merne stanice  gradu.

- Izradi mape prethodio je niz aktivnosti. Deca su u okviru ovog pilot projekta imala stručna predavanja, radili su i istraživanje u kom su bili uključeni đaci, roditelji i nastavnici, a realizovane su i brojne druge aktivnosti. Sva znanja koja su stekli tokom trajanja projekta, objedinili su i izradili mapu zagađenosti vazduha našeg grada - objašnjava direktor OŠ "Sonja Marinković", Pajica Bašić.

Đaci OŠ "Sonja Marinković" izradili mapu zagađenosti vazduha

Rezultate projekta, đaci iz OŠ "Sonja Marinković" prezentovali su danas, u Velikoj većnici, predstavnicima drugih subotičkih škola. 

- Kroz ovaj projekat, naučili smo koliko je važno da vodimo računa o životnoj sredini. Između ostalog, naučio sam puno o fitoremedijaciji - objašnjava Petar Jovičić, učenik OŠ "Sonja Marinković - U okviru projekta preduzeli smo i konkretne mere u našoj školi u cilju očuvanja životne sredine. Tako da vodimo računa o tome da otpad bacamo isključivo u kante, uvešćemo i kante za reciklažu, a u dvorištu škole smo posadili fitoremedijatore koji imaju uticaj na revitalizaciju vazduha i njih smo obeležili tako da svi učenici znaju o čemu se radi - nadovezuje se Mateja Srejić.

Đaci OŠ "Sonja Marinković" izradili mapu zagađenosti vazduhaOsim OŠ "Sonja Marinković", u ovom pilot projektu učestvovalo je još 28 škola širom zemlje. Prema najavama Ministarstva prosvete, plan je da naredne godine u projekat budu uključene sve osnovne škole.

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje projekta "Uloga učenika u zaštiti životne sredine - Vazduh nema alternativu" Predstavljanje projekta "Uloga učenika u zaštiti životne sredine - Vazduh nema alternativu" Predstavljanje projekta "Uloga učenika u zaštiti životne sredine - Vazduh nema alternativu" Predstavljanje projekta "Uloga učenika u zaštiti životne sredine - Vazduh nema alternativu" Predstavljanje projekta "Uloga učenika u zaštiti životne sredine - Vazduh nema alternativu" Predstavljanje projekta "Uloga učenika u zaštiti životne sredine - Vazduh nema alternativu" Predstavljanje projekta "Uloga učenika u zaštiti životne sredine - Vazduh nema alternativu" Predstavljanje projekta "Uloga učenika u zaštiti životne sredine - Vazduh nema alternativu"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 3561
Povezane teme

oš sonja marinković

zaštita životne sredine

očuvanje životne sredine

kvalitet vazduha

pajica bašić

zagađenje vazduha

zagađenost vazduha

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.