Komentara: 0
Pregleda: 3580

Đaci se pripremaju za malu maturu

25.02.2020. u 10:00h
Izvor: TV Subotica
U obrazovnim ustanovama se organizuju časovi na kojima učenici osmih razreda uvežbavaju stečeno znanje iz maternjeg jezika, matematike i kombinovanih oblasti - biologije, geografije, istorije, fizike i hemije, a koje će pokazati 17, 18. i 19. juna na polaganju male mature.
Đaci se pripremaju za malu maturu

Školska godina za osmake je počela vrlo radno – nove obaveze, teže gradivo i neizostavne pripreme za malu maturu. Iako je nekima dovoljna samo pripremna nastava koja se organizuje u školi, ima i onih koji se odlučuju za pohađanje privatnih časova kako bi ostvarili što bolji rezultat na završnom ispitu.

- Pripremam se tako što dolazim u školu na pripremnu nastavu i radim zadatke iz zbirke od prethodnih godina. Jedino mi istorija zadaje muke, zbog datuma i godina, ali drugi predmeti ne - kaže maturantkinja OŠ "Jovan Mikić".

- Za testove se pripremama tako što idem na dodatne časove iz matematike i tako što radim zadatke iz posebnih zbirki naručenih preko škole. Ima teških zadataka, ali ima i onih koji su prosti - objašnjava maturant OŠ "Jovan Mikić".

Đaci se pripremaju za malu maturu

Odlazim u školu, radim dodatne zadatke kod nastavnika, kod kuće vežbam iz testova, a što se tiče privatnih časova, trenutno mi nisu potrebni, ali ukoliko mi nešto ne bude jasno, onda ću krenuti na dodatne časove - dodaje maturantkinja OŠ "Jovan Mikić".

Kako objašnjavaju iz škole, velika pažnja pridaje se profesionalnoj orijentaciji, pa se tako organizuju testiranja đaka, sastanci sa roditeljima i obilasci srednjeobrazovnih ustanova, kako bi maturantima pomogli da izaberu svoje buduće usmerenje. Pored ovakvih aktivnosti, najvažniji zadatak škole ovih dana je da 70 učenika koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i 18 učenika koji nastavu slušaju na mađarskom jeziku, spremno dočekaju proveru znanja.

- Godinama u školi organizujemo pripreme već od početka školske godine. Dakle, već od oktobra se kreće, svaki nastavnik na svoj način drži vežbe i pripreme za završni ispit i to učenicima mnogo pomaže. Učenici dobijaju zbirke za vežbanje, a časovi se intenziviraju u drugom polugodištu - objašnjava Marija Milodanović, direktorka OŠ "Jovan Mikić".

Đaci se pripremaju za malu maturu

Polaganju male mature prethodiće probni test, koji će ove godine biti organizovan 27. i 28. marta, a koji će školarcima i nastavnicima poslužiti kao najbolji pokazatelj koje gradivo još treba utvrditi do završnog ispita.

- Prvog dana radiće se maternji jezik i upitnik koji treba da ispune, a drugi dan matematika. Učenici će tada moći da vide kako to izgleda, a nastavnici će na osnovu dobijenih rezultata znati šta je to što su dobro savladali, a na čemu treba dodatno raditi u narednom periodu. To je velika pomoć učenicima, nastavnicima i roditeljima - ističe Milodanović.

Osmaci na završnom ispitu na testovima iz maternjeg jezika i matematike mogu ostvariti po 13 bodova, a na kombinovanom jedan bod više, dok će na osnovu osmoškolskog obrazovanja, đaci iz škole poneti najviše 60 bodova.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 3580
Povezane teme

mala matura

osnovna škola jovan mikić

završni ispit u osnovnim školama u subotici

pripreme za završni ispit

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.