Komentara: 0
Pregleda: 1361

Dan osnivanja bunjevačkog Saveta

24.02.2011. u 13:50h
Izvor: RTV Yueco
Dan osnivanja bunjevačkog Saveta

Juče je u Velikoj većnici Gradske kuće održana Svečana akademija povodom nacionalnog praznika Bunjevaca, Dana osnivanje prvog bunjevačkog saveta.

Pre osam godina, 23.februara formiran je prvi savet na elektorskoj skupštini Bunjevaca i od tada do danas se radi na očuvanju kulture i tradicije ovog manjinskog naroda.

Svečanosti je prisustvovao državni sekretar Ministarstva za manjinska i ljudska prava Ivan Bulatović, predstavnici nacionalnih saveta i zamenik predsednika Skupštine grada čaba šepšei. Predsednik nacionalnog Saveta Bunjevaca pozvao je sunarodnike da se izjasne kao Bunjevci kada počne popis stanovništva.

Dan osnivanja Prvog nacionalnog saveta Bunjevaca je jedan od četiri nacionalna praznika.

Svečana akademija je počela intonacijom Himne Srbije i svečane pesme Bunjevaca. Pre osam godina kada je osnovan prvi savet Bunjevaca potvrđena, nakon nekoliko decenija njihova samobitnost na državnom nivou.

Bunjevci su ovo područje naselili u 17. veku. Formiranjem Saveta zaštićena su prava Bunjevaca od svakog oblika diskriminacije. U navedenom periodu ostvarena su osnovna prava i sloboda u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i upotrebi jezika.

U osnovnim školama kao izborni predmet uveden je “Bunjevački govor sa elementima kulture”. Pored toga izlaze “Bunjevačke novine”, “Tandrčak” i “Rič” i emituju se radio i TV emisije.

Pre početka Svečane akademije potpisana je deklaracija koja ima za cilj da se ne dozvoli diskriminacija manjina između predstavnika nacionalnih saveta Grka, Makedonaca, Ukrajinaca, Slovaka i Nemaca.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1361
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.