Komentara: 17
Pregleda: 2883

Dan pobede nad fašizmom ove godine bez komemoracije

09.05.2020. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Zbog epidemije novog korona virusa, komemoracija povodom Dana pobede ove godine će izostati, ali članovi Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji poručuju da će i ovog 9. maja glasno izgovoriti "Smrt fašizmu – Sloboda narodu".
Dan pobede nad fašizmom ove godine bez komemoracije

Subotica je u borbi protiv fašizma i u koncentracionim logorima izgubila 7.104 života. U toj borbi učestvovali su građani svih nacionalnosti, nemireći se sa okupacijom, o čemu govore i podaci o uhapšenima po šest zatvora već 1941. godine, kao i o ubijenima do kraja rata.

- Naš grad je doživeo i genocid i holokaust, i zbog svega toga je izuzetno važno da vaspitamo i ukažemo omladini Subotice da je u osnove i biće našeg grada ugrađen antifašizam. Ima dosta falsifikovanja istorije o NOB, neki bi hteli da se taj period zaboravi, ne tumače da se Subotičani nisu suprotstavljali Hortijevom, Salašijevom i nemačkom fašizmu, što sve nije istina - kaže Mikloš Nađ Olajoš, sekretar Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji.

Dan pobede nad fašizmom ove godine bez komemoracije

On dodaje da ni sada, kada privodimo kraju borbu protiv planetarne pandemije korona virusa, ne smemo da zaboravimo 9. maj 1945. godine, Dan pobede nad fašizmom, već da i danas, kao i od 1941. do 1945. godine, u toj borbi učestvujemo zajedno.

- Zbog žrtava iz NOB i naše dece, uvek se moramo boriti protiv novih oblika fašizma, a naročito protiv svih vrsta šovinizma koji su se pojavili 90-ih godina i do dana današnjeg rovare protiv našeg života zajedno. Subotica i Subotičani mogu biti ponosni na svoj antifašizam - poručuje Nađ Olajoš.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 2883
Povezane teme

dan pobede nad fašizmom

dan pobede 9. maj

društvo za istinu

mikloš nađ olajoš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.