Komentara: 0
Pregleda: 1632

Dan Roma obeležen i u Subotici

08.04.2010. u 20:22h
Izvor: RTV Yueco
Dan Roma obeležen i u Subotici

Svetski dan Roma, 8. april, obeležen je nizom manifestacija. Prema zvaničnim podacima, Romi čine oko 1% subotičke populacije, dok nezvanične procene govore da ih u našem gradu ima i do 6.000. Prema ocenama Romskih organizacija, ova nacionalna zajednica nalazi se na marginama društva, a po ocenama nadležnih organa njihovi najveći problemi su diskriminacija, obrazovanje a često i nerešen lični status.

Intoniranjem Romske himne "Đelem, đelem" dan naroda čija je zastava kombinacija plave i zelene boje sa crvenim točkom u sredini obeležen je i u Subotici i to u Kulturnom centru Roma. U prisustvu članova centra i ličnosti iz političkog života grada ovom prilikom istaknuta je želja da se ova nacionalna zajednica integriše u sve strukture društva. Prema ocenama koje su se čule u njihovom Kulturnom centru - Romi uglavnom žive na marginama društva.

Po poslednjem popisu, oko 1% stanovništva u Subotici tj. 1454 stanovnika su Romi, a prema nezvaničnim procenama u Subotici živi njih između 4.500 i 6.000. Subotičkom zaštitniku građana Romi se najčešće obraćaju povodom socijalnih pitanja, diskriminacije, i rešavanja ličnog statusa. Na tom polju je najviše I urađeno: u poslednje dve godine lična dokumenta je dobilo 220 porodica, a od toga u prošloj godini rešen je status 72 porodice.

Svetski dan Roma, 8. april, ustanovljen je 1971. godine, na konferenciji Romske unije. Romi u Srbiji susreću se danas sa istim problemima kao i Romi u ostalim krajevima sveta, a najveći problem predstavlja mogućnost za njihovo obrazovanje. Po podacima Svetskog parlamenta Roma, danas svega 30 odsto Romske populacije ima završenu osnovnu školu, devet procenata pohađa srednju školu, dok je svega 0,01 odsto završilo fakultet. To je takođe i jedan od razloga što je tek devet odsto Roma danas u stalnom radnom odnosu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1632
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.