Komentara: 0
Pregleda: 2313

Dan velikog prela 02. februara

18.01.2011. u 16:08h
Izvor: RTV Yueco
Dan velikog prela 02. februara

Dan Velikog prela ili Marin dan, jedan je od četiri nacionalna praznika Bunjevaca. Praznik će biti obeležen u Bajmoku, Subotici i Somboru. U Bajmoku je svečanost povodom Marin dana zakazana za 29.januar u prostorijama kulturno umetničkog društva “Jedinstvo”.

Centralna svečanost održaće se 2. februara na sam dan Velikog prela u prostorijama nekadašnje Zanatske komore kada će biti izabrana najlepša prelja i preljska pesma, dok će Bunjevci u Somboru prelo održati 5. februara. U svim mestima svečanost počinje u 19 časova, a na trpezi će se naći tradicionalna binjevačka jela poput krompirače, fanaka i kompota.

Na pres konferenciji je predstavljen i ovogodišnji Bunjevački kalendar u kome je dokumentovano da je u vreme komunizma 84.000 Bunjevaca izbrisano, kažu u Nacionalnom savetu Bunjevačke nacionalne manjine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2313
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.