Komentara: 0
Pregleda: 3833

Dan zaljubljenih i novi izgled foto galerija

15.02.2011. u 22:13h
Dan zaljubljenih i novi izgled foto galerija

Kako je nastao "Dan zaljubljenih"? Postoje dve teorije. Prva se vezuje za festival Luperkalija, koji su praktikovali stari Rimljani, a koji je slavljen 15. februara. Muškarci bi se tada skinuli goli i ritualno "pljeskali" svoje mlade supruge kako bi podstakli njihovu plodnost. Druga teorije vezana je uz ime sveštenika Valentina, koji je pogubljen nakon što se oglušio o naredbu cara Klaudija II, kojom se mladim vojnicima zabranjivao brak. Valentin je uprkos zabrani venčao jedan zaljubljeni par, a posthumno je proglašen za sveca i zaštitnika ljubavnih parova.

Za Dan zaljubljenih 73 odsto muškaraca pokloniće svojim partnerkama buket crvenih ruža, koje simbolizuju ljubav i strast. Ono što muškarci ne znaju je da više od 50 odsto žena smatra da su ruže kliše, te da bi više volele da na poklon dobiju neko drugo cveće.

Čokoladne bombonjere takođe su jedan od simbola Dana zaljubljenih, a najviše novca za razne čokoladne đakonije za ovaj praznik potroše Amerikanci, u proseku 102 dolara. Oni su takođe i najveći konzumenti čokolade, jer za vreme praznovanja dana ljubavi pojedu čak 8 milijardi čoko bombonjerica u obliku srca.

1537. godine engleski kralj Henri VII i zvanično je proglasio 14. februar praznikom Svetog Valentina. Najstarija čestitka za Dan zaljubljenih poslata je nešto ranije 1415. godine kada je francuski vojvoda od Orleana, koji je bio zarobljen u Londonskom tornju, svojoj supruzi u otadžbini na ovaj način izrazio ljubav.

Još od srednjevekovnih vremena važe razna verovanja i sujeverje povezani sa Danom zaljubljenih. Tako na primer ako devojci iznad glave proleti crvendać znači da će se udati za borca za pravdu, ako to pak bude kanarinac, devojka će se udati za bogataša. Najmanje sreće imale su one devojke kojima bi tog dana veverica slučajno preprečila put, jer je to značilo da će se udati za škrticu. Ukoliko bi im se tog dana ukazalo jato golubova na nebu, to je bio znak da će njih brak biti miran i skladan. Posebno je zanimljivo verovanje, da ako neko nađe izgubljenu rukavicu na Dan zaljubljenih, druga rukavica će se nalaziti kod njihovog idealnog partnera.

Najlepši poklon u ime ljubavi je Tadž Mahal u Indiji. Veliki vladar Šahjahan je izgradio ovu velelepnu građevinu u spomen na svoju suprugu koju je beskrajno voleo.

Najromantičniji književni par Romeo i Julija često se povezuju sa Danom zaljubljenih, a svake godine 1.000 pisama stigne adresirano na Julijinu kuću u Veroni u Italiji, u koji je slavni Šekspir smestio svoje izmišljene junake.


U nastavku, fotografijama predstavljamo kako je prošao Dan zaljubljenih u našem gradu. Možete pogledati fotografije iz Neptuna, gde su nastupali Iva i Vuk Vučinić, iz Kafe Priče, iz Renesanse, gde je nastupao Poco Loco Band i iz Q bara, gde je HIT Radio sa Žikom Savinom organizovao "Valentine's Day Party".

Subotica.com je predstavio novi izgled foto galerija na sajtu. Galerije su sada funkcionalnije, brže se učitavaju, postoji opcija da svom prijatelju lako prosledite sliku, putem maila. Sa leve strane se nalazi link do lokacije (kafića, kluba) sa njihovom mini prezentacijom koja sadrži slike prethodnih i najave budućih dešavanja, kao i slike i informacije o samoj lokaciji. Planiramo još neke inovacije, ali o više o tome u nekom od sledećih članaka.

Sve sugestije, kritike i pohvale su dobrodošle.

Vaš sajt,
Subotica.com

Postavljeno pre 13 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3833
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.