Komentara: 3
Pregleda: 2974

Danas je Dan zaljubljenih

14.02.2011. u 17:13h
Izvor: RTV Yueco
Danas je Dan zaljubljenih

Danas se obeležava Sveti Trifun odnosno Valentino, ili kako ga mnogi nazivaju Dan zaljubljenih. Kako ga god nazivali, praznovanje ovog dana seže u daleku prošlost, još u dobra starog Rima. Decenijama se na ovaj dan pridaje posebna pažnja voljenim osobama. U poslednje vreme, u eri brzog napretka kompjutera, ovaj vid praznovanja se donekle promenio. Sve češće parovi se upoznaju u tvz. sajber svetu tj. preko interneta, pa se tako i pažnja poklanja putem sms poruka ili tipkanjem na tastaturi. Ovakav vid komunikacije sociolozi smatraju neiskrenim.

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Svetog Trifuna. To je dan kada se prvi put obrezuje loza, uz posebnu molitvu i blagoslov sveštenika. U nekim selima Srbije slavi se i kao zavetina, jer se smatra da Sv. Trifun štiti sela od grada i poplave, odnosno da je čuvar useva od raznih štetočina. Katolici na ovaj dan obeležavaju Svetog Valentina. Prema verovanju, još u doba starog Rima car Klaudije zabranio je ženidbu vojnicima kako bi sprečio njihovu želju za ostankom kod kuće umesto odlazak u rat. U to doba živeo je i sveštenik Valentin. Iako je sveštenstvo moralo poštovati odluku Cara, Valentin je ipak ostao pri svojim životnim ciljevima i potajno venčavao one vojnike koji su to hteli. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem. Bilo koje vere bili većina građana ovaj dan praznuje kao Dan zaljubljenih.

Poslednjih godina obeležavanje Dana zaljubljenih, kao i upoznavanja parova, iz restorana, parkova ili nekih drugih mesta premestilo se na računare. Pojavom društvenih mreža sve je više onih koji izbegavaju susret sa osobama suprotnog pola. Sociolog Branislav Filipović kaže da je predstavljanje preko interneta na nekih način izbegavanje iskrenog predstavljanja svog identiteta, ali se slaže da se treško odupreti takvoj vrsti marketinga kojom upravljaju veliki centri moći.

Bilo kako bilo, slavili li Svetof Trifuna, Valentina ili isključivo Dan zaljubljenih uradite to onako kako mislite da je najbolje po vas i vama dragu osobu i nećete pogresiti, makar to bilo i preko interneta.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2974
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.