Komentara: 6
Pregleda: 2536

Danas je Veliki petak - dan stradanja Isusa Hrista

14.04.2023. u 12:40h
Izvor: Subotica.com
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliki petak - dan najveće žalosti koji simbolizuje stradanje Hristovo.
Danas je Veliki petak - dan stradanja Isusa Hrista

Veliki petak je dan kada je Isus Hrist osuđen i razapet na Golgoti žrtvujući se za sve ljude. Kako je ovo dan najveće žalosti, hrišćani koji poštuju julijanski kalendar danas su na strogom postu i udržavaju se od veselja.

U pravoslavnim hramovima ne služi se liturgija, a od bdenija na Veliki četvrtak se ne oglašavaju ni crkvena zvona.

Iako se danas ništa ne radi, a misli vernika usmerene su ka Hristovom nevinom stradanju, jedini običaj koji se praktikuje je farbanje vaskršnjih jaja.

Danas je Veliki petak - dan stradanja Isusa Hrista

Po tradiciji, prvo jaje farba se u crvenu boju koja simbolizuje prolivenu krv Spasitelja, ali to je i boja vaskrsenja i radosti. Ovo jaje naziva se "čuvarkuća" i čuva se tokom cele godine, jer se veruje da štiti sve ukućane. 

- Znam da se jaja mogu farbati i ukrašavati na milion načina, ali ja sam starija žena i navikla sam da farbam u lukovini. Prvo jaje ostavljam za "čuvarkuću". Sakrijem ga dobro od svih ukućana i same sebe kako se ne bi razbilo, jer to ne valja - objašnjava vremešna Subotičanka - Na ostala jaja stavljam zanimljive cvetiće i listove, obložim ih najlon čarapom i kuvam sa lukovinom. 

Danas je Veliki petak - dan stradanja Isusa Hrista

Iako je dan najveće žalosti, Veliki petak je i uvod za najveći hrišćanski praznik - Vaskrs.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 2536
Povezane teme

uskršnji praznici

Vaskrs

uskršnja jaja

veliki petak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.