Komentara: 6
Pregleda: 2679

Danas je Veliki petak po gregorijanskom kalendaru

15.04.2022. u 11:45h
Izvor: Subotica.com
Hrišćanski vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas obeležavaju Veliki petak - dan raspeća Isusa Hrista. Dan kada je Isus stradao na krstu je najtužniji dan u hrišćanstvu.  Na Veliki petak se posti, nema veselja, sviranja ni pevanja, a na današnji dan ni zvona neće zvoniti. Hrišćani, pripadnici katoličke, protestantske i anglikanske crkve u nedelju će obeležiti Uskrs - dan Hristovog uskrsnuća.
Danas je Veliki petak po gregorijanskom kalendaru

Dok u rukama drži molitvenik nasleđen od bake, star više od 110 godina, naša sugrađanka, Marija Bošnjak objašnjava da je današnji dan posvećen Isusovim mukama i da je danas bilo kakav rad strogo zabranjen. Vreme se provodi u molitvi, objašnjava Marija koja na salašu u okolini Subotice čuva tradiciju i običaje od zaborava.

- Na Veliki petak u našoj kući se nikada ništa nije radilo. Ide se u crkvu "pod križ" i šaraju se jaja.  Pošto mi u Subotici imamo Kalvariju, ide se na "križni put". Na crkvene obrede se uglavnom ide porodično. Na današnji dan obilaze se i grobovi najmilijih i nosi se "cica maca" koja je posvećena na Cvetnu nedelju. Poštovanje ovih običaja, naročito crkvenih obreda je jako važno. Uskrs je najveći hrišćanski praznik i moraju se odraditi sve pripreme za dan uskrsnuća Hristovog, pre svega one duhovne. Tekst o  obeležavanju Uskrsa i običajima koji se vezuju za najveći hrišćanski praznik, a koje nam je predstavila Marija Bošnjak, možete pročitati u nedelju na našem sajtu. 

Danas je Veliki petak po gregorijanskom kalendaruKako je organizovan rad javnih preduzeća, ustanova i drugih objekata od javnog značaja, kako voze autobusi, da li se naplaćuje parking, kada se nosi smeće, koje ambulante rade... možete pročitati ovde

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 2679
Povezane teme

uskršnji praznici

veliki petak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.