Komentara: 7
Pregleda: 3313

Danas otvoren jedan broj vrtića, od sutra 1.400 mališana u kolektivu

11.05.2020. u 18:00h
Izvor: Subotica.com
Oko 20 vrtića Predškolske ustanove "Naša radost" danas je dočekalo nešto više od 700 mališana, dok će ostali objekti početi da rade sutra, kada druga polovina dece dobije neophodnu potvrdu od pedijatra za povratak u kolektiv. Iako se rad odvija u nešto drugačijim okolnostima, iz ustanove kažu da je prvi radni dan protekao bez problema, te da se zaposleni, roditelji i deca pridržavaju svih propisanih mera.
Danas otvoren jedan broj vrtića, od sutra 1.400 mališana u kolektivu

Pre nego što su ih jutros ostavili u vrtiću, roditelji su imali obavezu da izmere sebi i mališanima temperaturu, kao i da vaspitačima predaju dve potvrde, jednu od poslodavca da je njihovo prisustvo na radnom mestu obavezno, a drugu od pedijatra da je dete zdravo. Zbog toga je danas otvoreno samo 20 vrtića, objašnjava Veljko Vojnić, tehnički direktor "Naše radosti", jer se u toku dana očekuju potvrde iz Dečijeg dispanzera za drugu polovinu dece, pa će od sutra svi objekti biti otvoreni za ukupno 1.400 mališana čiji roditelji su u ovom trenutku iskazali potrebu za zabrinjavanjem.

- Prilikom dolaska u vrtić, deci se meri temperatura beskontaktnim toplomerom, ulaze preko dezobarijere i odmah im se peru rukice. Potom odlaze u svoju grupu koja je drastično smanjenja i uglavnom vreme provode napolju igrajući se, što je preporuka svim vaspitačima. Vaspitači i grupe nisu u međusobnom kontaktu, deca iz različitih grupa se ne mešaju, ne dele hranu i igračke, a vaspitači dolaze u kontakt sa decom samo kada je to neophodno. Inače se drži distanca, koliko je to moguće sa decom, a vidimo da su i roditelji radili sa njima na tome i da su ih vrlo dobro pripremili za povratak u kolektiv - kaže Vojnić, dodajući da svaki roditelj koji u međuvremenu bude morao da se vrati na posao, uz neophodne potvrde, može da ostavi dete u vrtiću.

Danas otvoren jedan broj vrtića, od sutra 1.400 mališana u kolektivu

Kada su u pitanju neophodna sredstva za rad, tehnički direktor ističe da ustanova raspolaže sa dovoljnom količinom zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava. Zahvaljujući Ministarstvu prosvete i lokalnoj samoupravi, obezbeđene su maske, rukavice, beskontaktni toplomeri, sredstva za ličnu higijenu i dezinfekciju objekata za naredna dva meseca, a takođe se vodi računa i o zaposlenima.

- Oko 40 zaposlenih koji imaju zdravstveno opterećenje hroničnim bolestima uputićemo na pregled u Dom zdravlja, da vidimo da li možemo da ih oslobodimo rada. To je takođe preporuka koja nije obavezujuća, ali s obzirom na to da počinjemo sa nešto manjim kapacitetom, te da jedan broj vaspitača iz poludnevnog boravka, čiji rad nije predviđen u ovom trenutku, može da se rasporedi u druge grupe, moći ćemo one vaspitače koji imaju hronično oboljenje da poštedimo i da im omogućimo da u ovom periodu budu oslobođeni od rada - dodaje Vojnić.

Tokom vanrednog stanja, Predškolska ustanova "Naša radost" nije naplaćivala usluge zbrinjavanja dece, a tako će biti i do kraja maja za one roditelji čiji mališani nisu vraćeni u kolektiv. O uključivanju ostale dece u vrtiće, iz ustanove kažu da će roditelji biti blagovremeno obavešteni, u skladu sa daljim razvojem aktuelne epidemiološke situacije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 3313

Povezana vest

Povezane teme

Naša Radost Subotica

veljko vojnić

naša radost

predškolska ustanova naša radost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.