Komentara: 9
Pregleda: 3318

Danas se obeležava Dan žena

08.03.2016. u 17:52h
Izvor: RTV Yueco
Najveća neravnopravnost između muškaraca i žena izražena je prilikom zapošljavanja, ističu u Savezu samostalnih sindikata Subotice povodom 8.marta, Dana žena. Žene su još uvek diskriminisane od strane poslodavaca po godinama starosti kao i po pitanju zasnivanja porodice, što je jedan od glavnih razloga zašto poslodavci radije biraju muškarca nego ženu za određeni posao. Ženama se često uskraćuje i zakonom zagarantovano pravo na porodiljsko odsustvo, a mnoge čak i ostaju bez posla nakon povratka sa porodiljskog odsustva.
Danas se obeležava Dan žena

Dan žena je dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Čini se da žene u našoj zemlji još uvek nisu ravnopravne sa muškarcima, pogotovo kada je reč o ostvarivanju prava na rad i zasnivanje porodice. Iako je bilo teško pronaći sagovornice na temu položaja žena u društvu danas, one sa kojima smo razgovarale ističu da su žene u jako teškom položaju, a pogotovo one koje planiraju da postanu majke ili jesu majke.

U Savezu samostalnih sindikata Subotice kažu da je najveća neravnopravnost između muškaraca i žena izražena prilikom zapošljavanja kada poslodavci eliminišu žene zbog toga što planiraju da postanu majke ili imaju malo dete što znači da će dosta vremena provoditi na bolovanju. Po rečima predsednika Saveza Samostalnih sindikata Subotice, Milana Popovića, mnoge žene da bi zadržale posao prekidaju zakonom zagantovano pravo na porodiljsko odsustvo. Kod pojedinih poslodavaca čak postoji i praksa da žene potpisuju razne dokumente, npr. o otkazu ili o tome da neće ostajati u drugom stanju jedno određeno vreme, kako bi dobile ili zadržale postojeći posao.

Kao međunarodni dan žena, osmi mart, prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i mnoge druge.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 3318
Povezane teme

dan žena

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.