Komentara: 0
Pregleda: 13437

Danas su Svi sveti, sutra Dušni dan

01.11.2016. u 16:07h
Izvor: TV Subotica
Rimokatolička crkva danas obeležava Sve svete, dan kojim se slave sveci, kako oni kanonizovani tako i oni koji to nisu.
Danas su Svi sveti, sutra Dušni dan

Prema hrišćanskoj tradiciji, dva dana u godini, 1. i 2. novembra, vernici se posebno sećaju svojih upokojenih, odlaze na groblja noseći cveće i paleći sveće. Rimokatolički Dan svih Svetih pominje se od četvrtog veka, kada je Sveti Jovan Zlatousti pomenuo da se Dan svih Svetih obeležavao prve nedelje posle Uskrsa. Od osmog veka obeležavanje se prenosi na 1. novembar i to je državni praznik svih dominantno katoličkih zemalja.

Veliki broj naših sugrađana danas je posetio večne kuće preminulih članova svojih porodica, rodbine, prijatelja i ostalih dragih ljudi, na čije grobove su položili cveće i zapalili sveće. Rimokatolici sutra obeležavaju Dušni dan ili Dan mrtvih sećanje na sve pokojne, a u crkvama se služi za pokoj duše i vernici odlaze na groblja. Taj praznik su uveli na kraju 11. veka francuski dominikanci, a 1915. godine papa Benedikt Petnaesti proširio ga je na celu Rimokatoličku crkvu. Subotička groblja će i sutra biti otvorena od 6 do 21 čas.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 13437
Povezane teme

svi sveti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.