Komentara: 6
Pregleda: 4117

"Dani pčelarstva" od petka do nedelje u centru grada

27.09.2023. u 10:46h
Izvor: Subotica.com
Tradicionalni "Dani pčelarstva" biće održani od petka do nedelje u centru grada, a posetioci će imati priliku da pazare med i druge pčelinje proizvode od lokalnih proizvođača, ali i gostiju iz drugih gradova Srbije i inostranstva.
"Dani pčelarstva" od petka do nedelje u centru grada

Na 26. "Danima pčelarstva" koji će biti upriličeni ispred Gradske kuće, predstaviće se oko 20 izlagača iz Subotice, Bačke Topole, Rume, Beograda, kao i iz Mađarske i Rumunije, najavljuju organizatori.

- Posetiocima ćemo predstaviti ono što smo uspeli da proizvedemo tokom godine koja je, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, bila veoma teška. Uljana repica je medila sasvim pristojno, ali je bagrem podbacio ove godine i prinosi su veoma skromni. Kada su u pitanju lipa i suncokret prinosi su bolji nego protekle godine - ističe Dragoljub Matić, predsednik Udruženja pčelara "Pčela".

"Dani pčelarstva" od petka do nedelje u centru gradaNa ovoj tradicionalnoj manifestaciji, kao i svih prethodnih godina, biće predstavljeni najkvalitetniji proizvodi od proverenih pčelara, a posetioci će imati priliku da degustiraju med kako bi se upoznali sa razlikama u ukusima i teksturi. Biće to prilika i da od proizvođača sa višedecenijskim iskustvom dobiju savete o tome kako prepoznati pravi, kvalitetan med.

- Kristalizacija je osnovno svojstvo meda. Svaki med se, pre ili kasnije, kristališe. Kristalizacija se najbrže odvija kod uljane repice, a sa druge strane bagremov med najduže ostaje u tečnom stanju. Zato savetujem kupce da kada stanu kod tezge na kojoj se prodaju pčelinji proizvodi obrate pažnju ima li u ponudi meda koji je kristalizovan. Ukoliko ima, taj pčelar najverovatnije proizvodi med zahvaljujući pčelama, a ne varjači - tvrdi Antal Holo, član IO Udruženja pčelara "Pčela" - Pčelinji proizvodi su proizvodi od poverenja, to znači da svaki potrošač mora verovati pčelaru od kog kupuje med.

"Dani pčelarstva" od petka do nedelje u centru grada

PROGRAM

Petak, 29. septembar

  • 08:00 - 19:00h - prodajna izložba

Subota, 30. septembar

  • 08:00 - 19:00h - prodajna izložba
  • 10:00h - svečano otvaranje 
  • 10:30h - kulturno - umetnički program

Nedelja, 1. oktobar 

  • 08:00 - 19:00h - prodajna izložba

"Dani pčelarstva" od petka do nedelje u centru grada

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 2 nedelje
Komentara: 6
Pregleda: 4117

Povezana vest

Povezane teme

dani pčelarstva

pčelarstvo

Udruženja pčelara "Pčela"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.