Komentara: 0
Pregleda: 1691
Foto

Dani vojvođanskog mađarskog glumišta od 24. do 29. oktobra

19.10.2022. u 13:30h
Izvor: Subotica.com
Drugu deceniju u nizu uručuje se nagrada "Prsten Lasla Patakija" za najistaknutiju glumačku ulogu predstava koje se igraju na mađarskom jeziku, u prethodnoj sezoni. Zanimljiv program održaće se tokom naredne sedmice, a kruna manifestacije je gala veče kada će biti proglašeni najbolji glumci.
Dani vojvođanskog mađarskog glumišta od 24. do 29. oktobra

Osamnaestog oktobra 1945. godine u Narodnom pozorištu Subotica odigrana je prva predstava "Veštičin ples" Bele Balaža, u režiji Lasla Patakija, osnivača pozorišta u našem gradu - podsetio je Igor Lerić, pomoćnik direktor u Narodnom pozorištu Subotica. -

Poslednjeg vikenda tekućeg meseca, preciznije 29. oktobra, održaće se gala veče u okviru koje će se uručiti najprestižnija pozorišna nagrada koja se dodeljuje glumcima koji igraju predstave na mađarskom jeziku na teritoriji Vojvodine. Ove godine kao glumci subotičkog Narodnog pozorišta nominovani su Čila Palmer za ulogu u predstavi "Tri sestre" i Tamaš Hajdu za svoju ulogu u pozorišnom komadu "Živi pesak".

Dani vojvođanskog mađarskog glumišta od 24. do 29. oktobra

Prvog dana, 24. oktobra, u ponedeljak, na Sceni Jadran,  gledaoci mogu da pogledaju Molijerovu predstavu "Učene žene". Narednog dana (25.10. - utorak) biće otvorena izložba koja predstavlja životno delo pozorišnog reditelja Đerđa Haraga, na kojoj će bit izložene fotografije najznačajnijih pozorišnih predstava koje je režirao.

U petak, 28. oktobra, na subotičku pozorišnu scenu dolazi Novosadsko pozorište sa predstavom Ane Terek "Nevidljiva deca"

- Ana je eksluzivno za Novosadsko pozorište napisala ovu dramu koja se bavi odrastanjem, problemima i odnosima sa odraslima - objašnjava Petronela Kermeci, direktorka Drame na mađarskom jeziku.

Dani vojvođanskog mađarskog glumišta od 24. do 29. oktobra

Pored pomenutih glumaca Čile Palmer i Tamaša Hajdua, nominovani za "Patakijev prsten" su Livija Banka za predstavu "Kada te bog ritne u stomak" (koprodukcija Kostolanji Deže / Novosadsko pozorište), Arpad Mesaroš (Predstava "Ričard treći" Novosadskog pozorišta), Aron SIlađi (predstava "Art", Mađarski kamerni tetar Senta), Timea Filep i Atila Nemet za uloge u predstavi "Ana Karenjina" Novosadskog pozorišta.

Izvor: Subotica.com
Najava Dana vojvođanskog mađarskog glumišta Najava Dana vojvođanskog mađarskog glumišta Najava Dana vojvođanskog mađarskog glumišta Najava Dana vojvođanskog mađarskog glumišta Najava Dana vojvođanskog mađarskog glumišta Najava Dana vojvođanskog mađarskog glumišta Najava Dana vojvođanskog mađarskog glumišta Najava Dana vojvođanskog mađarskog glumišta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1691
Povezane teme

dani vojvođanskog mađarskog glumišta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.