Komentara: 30
Pregleda: 8574
Video
Foto

Danilo Kiš ostaje Počasni građanin Subotice

11.07.2019. u 10:50h > 12:27
Izvor: Subotica.com
Skupština grada na današnjoj sednici nije usvojila predlog opozicije da se povuče Odluka o dodeli zvanja Počasni građanin književniku Danilu Kišu. Protiv predloga odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu glasalo je 40, dok je šest odbornika bilo za.
Danilo Kiš ostaje Počasni građanin Subotice

Iako je na prethodnoj sednici Odluka o dodeli zvanja "Počasni građanin" Danilu Kišu doneta jednoglasno i bez diskusije, posle reagovanja Mirjane Miočinović, Kišove bivše supruge i testamentarne zastupnice, koja se usprotivila ovoj odluci, opozicija je predložila da se ona povuče.

- Glasali smo za odluku jer smo mislili da je Gradska uprava tražila saglasnost Mirjane Miočinović da se zvanje "Počasni građanin" dodeli Danilu Kišu – objašnjava svoj potez Jene Maglai, predsednik odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu. – Kada smo videli da to nije učinjeno, tražili smo da se poništi odluka jer smatramo da treba da se ispuni volja pravne naslednice Danila Kiša i razlozi koji  su navedeni u njenom otvorenom pismu. Skupština grada ne treba da nameće nikome zvanje koje neko ne želi, bez obzia od koga je došao predlog. Skupština grada ili predlagač trebali su prethodno da pribave saglasnost pravne sledbenie za dodelu tog zvanja, kao što je to Gradska uprava učinila pre nekoliko godina kada se menjao naziv Fondacije „Fokus“ u „Danilo Kiš“. Ako su tada znali šta treba da se radi, ne znam zašto su sada to propustili. Ipak, suština priče je ideološke prirode i smatramo da treba poštovati volju i prisiljavati nekoga da dobije priznanje koje ne želi, a sa druge strane, SNS bi trebala da se drži svoje ideologije i politike i da prekinu sa čišćenjem svoje biografije.

Danilo Kiš ostaje Počasni građanin Subotice

Odbornici iz redova vladajuće većine zahtevali su od predlagača da im pokaže dokaz da je Mirjana Miočinović zakonska testamentarna naslednica Danila Kiša i ukazali na činjenicu da je veliki pisac bio razveden i da je poslednjih osam godina života proveo u Parizu sa drugom suprugom.

Takođe, aktuelna vlast je podsetila i na ranije pokušaje da se grad oduži piscu, koji su završili fijaskom.

- Prethodni sazivi gradske vlasti želeli da jedna ulica nosi ime Danila Kiša, ali je jedan član komisije koja je o tome odlučivala bio protiv tvrdeći da je Kiš bio plagijator. Komisija je to prihvatila zdravo za gotovo i predlog je odbijen, te je 20ak naših sugrađana, revoltiranih ovom odlukom, kod spomenika Danilu Kišu napravilo živu ulicu. Njima je tada obećano da će trg dobiti Kišovo ime, ali ni to nije urađeno – podsetio je Nemanja Simović, član Gradskog veća za sport i omladinu. – Žao mi je što je jedna dobra, zdrava i potrebna inicijativa ispolitizovana. Ne želimo  da izdamo knjigu sa delima Danila Kiša pa nam je potrebna saglasnost, već želimo da dodelom zvanja Počasni građanin da se odužimo velikom književniku koji je rođen u našem gradu.

Danilo Kiš ostaje Počasni građanin Subotice

Stav nije menjao ni koalicioni partner, Savez vojvođanskih Mađara. Smatraju da Danilo Kiš zaslužuje ovo priznanje, a da je opozicija zamenila teze. Kažu, nije važno ko je je predlagač, već da li taj neko priznanje zaslužuje.

- Bilo ko ima pravo da predloži za ovo počasno zvanje, a mi u skupštini treba da odlučimo da li ta osoba zvanje zaslužuje. Naša odbornička grupa smatra da je Danilo KIš svojim delom zaslužio da bude proglašen za Počasnog građanina Subotice, nažalost posthumno - kaže Janoš Nagel, predsednik odborničke grupe SVM

Dok je opozicija tvrdila da će se povlačenjem odluke sprečiti blamaža na svečnoj sednici Skupštine grada, 1. septembra, kada se dodeljuje zvanje "Počasni građanin", odbornik Mirko Bajić predložio je da zvanje primi Fondacija „Danilo KIŠ“.

Od ostalih tačaka, evidencije radi, da izvestimo da je na današnjoj sednici među temama bilo još donošenje Odluke o izradi izmene i dopune dela Plana detaljne regulacije za deo Mesne zajednice „Prozivka“, kao i Odluka o postavljanju spomenika atletičaru Đuru Stantiću.

Odbornici su, između ostalog, većinom glasova usvojili i Rešenje o donošenju Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Subotice i Rešenje o davanju saglasnosti na Program o izmeni i dopuni Programa poslovanja društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje razvojem turističkog prostora „Park Palić“ za 2019. godinu.

Odluke i Rešenja iz prvih šest tačaka usvojeno je skupštinskom većinom.

Izvor: Subotica.com
24. sednica Skupštine Subotice 24. sednica Skupštine Subotice 24. sednica Skupštine Subotice 24. sednica Skupštine Subotice 24. sednica Skupštine Subotice 24. sednica Skupštine Subotice 24. sednica Skupštine Subotice 24. sednica Skupštine Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 dana
Komentara: 30
Pregleda: 8574

Povezane vesti

Povezane teme

jene maglai

sednica gradskog parlamenta

skupština subotice

sednica lokalnog parlamenta

nemanja simović

Danilo Kiš

sednica skupštine grada

gradska skupština

prenos uživo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.