Komentara: 0
Pregleda: 15062

Deca putuju više nego ikad

31.01.2009. u 19:09h
<p>Đačke ekskurzije oduvek su izazivale polemike u javnosti, nekad zbog izbora mesta, kvaliteta usluge, sme&scaron;taja, sadržaja, ali najče&scaron;će zbog cena. Većini roditelja ekskurzije su ogroman tro&scaron;ak koji im pravi crne rupe u budžetu.</p>
Deca putuju više nego ikad

Na pitanje zašto su tako skupe, škole su slegale ramenima i govorile da to od njih ne zavisi, agencije su se pravdale visokim cenama u hotelima, a deca - ona samo hoće da putuju.

U turističkim agencijama koje se bave organizacijom ekskurzija tvrde da se danas putuje više nego ikad. Skorašnjim promenama Pravilnika o ekskurzijama strogo su utvrđena pravila i za one koji ih se pridržavaju nema problema. Razgovarajući s direktorima subotičkih škola uočili smo da su se mnogi od njih odlučili da decu povere turističkoj agenciji "Profis". Kažu da je pored profesionalnosti i povoljnih uslova, jedan od razloga i to što je vodi njihov bivši kolega profesor, a on zna šta deci treba.

Ekskurzije su lep običaj

Deca vole da putuju, a mnogo je onih koji u ovim vremenima jedino kroz ekskurziju imaju priliku da vide druge gradove i države i dobro je da se škole drže tog običaja, kaže Nikola Korać, vlasnik "Profisa".

- Ovim poslom se bavim sedamnaest godina, mnogo toga se promenilo, ali želja za putovanjima nije - kaže Korać. - Napravljen je red na tržištu i u konkurenciji su ostale agencije koje ozbiljno rade posao.

Uvođenjem novih pravila, sastavljanje ponuda za putovanja umnogome je olakšano. Sada je škola u obavezi da definiše sve što želi u okviru ekskurzije. Od odredišta, izbora hotela, posete muzejima, pozorištima, broja obroka za đake, do visine dnevnice za profesore, koja ove godine iznosi 300 dinara dnevno po učeniku - sve je u nadležnosti škola, a agencija na osnovu želja utvrđuje cenu. Plaća se u pet do devet rata, cena se iskazuje u dinarima, a za putovanja u inostranstvo obezbeđuju se vize.

Cenu određuje destinacija

Osnovci do petog razreda mogu ići na ekskurzije koje traju jedan dan. Odredišta su raznolika, počev od Rokinog salaša, Kelebije, Bečeja, pa do Carske bare i Vršca. Cena se kreće od 500 do 1.500 dinara, a u nju su uključeni prevoz, ručak i ulaznice. Učenici od petog do osmog razreda na putovanjima provode dva ili tri dana, a destinacije su po celoj Srbiji. Popularni su Kopaonik, Zlatibor, Vrnjačka banja, Oplenac, ali i Fruška gora i Novi Sad. Cene za dvodnevnu ekskurziju su od četiri do pet hiljada dinara, a za trodnevne od šest do osam hiljada dinara.

Za učenike prvog i drugog razreda srednjih škola organizuju se samo putovanja po Srbiji, i to na dva ili tri dana, a kako je, prema rečima Nikole Koraća, smeštaj za starije đake skuplji, cene za dvodnevna putovanja kreću se od 4.500 do 5.500 dinara, dok za trodnevne treba platiti od 7.000 do 8.500 dinara. Agencija u ponudi ima i karte za pozorišne predstave u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima, a zainteresovanih uvek ima.

Grčka najtraženija

U inostranstvo mogu putovati učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola i za to su cene znatno veće. Putovanja traju od tri do sedam dana, cene se kreću od 9.500 pa do 25.000 dinara. Među srednjoškolcima Grčka je još uvek najtraženije odredište, zatim su tu i severna Italija, Beč, Prag, Budimpešta, a ove godine mnogo je zainteresovanih za odlazak u Sloveniju.

Korać priča da se po dolasku kući deca najčešće žale na hranu, ali ne zato što nije kvalitetna, nego im ne odgovara sadržaj. Naša deca bi pljeskavice i pomfrit, a dobiju supu i povrće s mesom, ali to se brzo zaboravi, ostaju uglavnom lepa sećanja koja se dugo prepričavaju. Štete koje se eventualno dese na putovanjima plaćaju se na licu mesta, ali to se ne dešava često. U agenciji kažu da su deca iz Vojvodine rado viđeni gosti u hotelima širom Srbije jer retko kad prave probleme.

Priču o ekskurzijama u ovom broju ispričali smo vam iz ugla novih pravila i agencija, u narednom broju reč imaju roditelji i deca.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 15062
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.