Komentara: 0
Pregleda: 1084

Dečje pozorište pokrenulo sopstvenu produkciju

24.06.2022. u 11:52h > 12:10
Izvor: Subotica.com
Dečje pozorište u Subotici pokrenulo je sopstvenu produkciju „Depo Tv“, u kojoj mališani i profesionalni glumci i reditelji snimaju emisije koje se potom emituju na internet kanalu.
Dečje pozorište pokrenulo sopstvenu produkciju

Reč je o novoj delatnosti Dečjeg pozorišta, koju je podržalo Ministarstvo kulture i obezbedilo sredstva za nabavku opreme.

- Do kraja godine imaćemo opremu za jednu mini televiziju. Al uz novac koji smo dobili, za ovaj projekat značajna je volja i energija dece koja učestvuju u internet televiziji. Oni sve rade sami a mi im pružamo neku vrstu logističke podrške. Formirali smo ekipu novinara  koji su pravili različite vrste emisija na teme koje ih zanimaju poput sporta, zoološkog vrta, igre, plesa, a predstavljali so i određene profesije... Imaju mnogo ideja i sada svi zajedno učimo kako se nešto medijski proizvodi - objašnjava Marta Aroksalaši, direktorka Dečjeg pozorišta.

U ovom jedinstvenom projektu učestvuje oko 60 dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta koji su sami osmišljavali i realizovali sadržaje koji ih interesuju. Na internet kanalu sada je 21 epizoda, na srpskom i mađarskom jeziku, a u planu je snimanje još emisija. Tako je nastala i „Kalinina kreativna radionica“ u kojoj jedanaestogodišnja Kalina pokazuje kako se pravi dekupaž.

Dečje pozorište pokrenulo sopstvenu produkcijuTu je i „Moja kuhinjica“, „Niko kao ja“...

- Vrlo je zanimljivo kada snimamo. Tu su svi naši drugari, koje gledam kao drugu porodicu. Do sada sam dva puta glumila u emisiji „Fore i fazoni“ i bila statista u seriji „Kljun“ tako da neke stvari već znam, imala sam iskustva pred kamerom – priča Kalina.

U snimanju su pomagali i profesionalci, glumice Dečjeg pozorišta Viktorija Palfi i Danka Balać, kao i reditelji Jelena Štetić i Mihajlo Plankoš.

- Jedna od ideja kojom se bavim je detektivska serija, jer su one popularne pa ćemo doći i do publike, a uz to deca uče da nastupaju pred javnošću, da im kasnije u životu to bude malo manje strašno i sigurno će im biti korisno. Snimali smo i odlazak u Ljutovo na farmu krava, kako se upoznaju sa ovom vrstom delatnosti jer deca koja rastu u gradu često nemaju pristup tome - objašnjava reditelj Mihajlo Plankoš. – Deca su kreativna, zabavna i iskrena i jako je lepo raditi sa njima.

Uz dečju ekipu formiraće se i ekipa kamermana i montažera, koji će dolaziti iz Politehničke škole.

- Saradnja Dečjeg pozorišta i Politehničke škole traje godinama unazad, uvek smo imali sluha jedni za druge. Pripremamo uvođenje novog obrazovnog profila – tehničar multimedije, koji je rađen na osnovu kompetencija u obradi slike, zvuka, organizacije događaja... Planiramo da upišemo 30 učenika koji će imati priliku da na kvalitetan način realizuju praktičnu nastavu na TV Subotici, JU eko televiziji, Narodnom pozorištu i Dečjem pozorištu. Zato se radujemo produbljivanju naše saradnje – dodaje Iso Planić, direktor Politehničke škole.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1084
Povezane teme

Marta Aroksalaši Stamenković

dečje pozorište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.