Komentara: 0
Pregleda: 398

Dečje pozorište Subotica dobitnik nagrade „Pro urbe“

01.09.2024. u 08:15h
Izvor: Subotica.com
Dečje pozorište Subotica dobitnik nagrade „Pro urbe“

Sigurni smo da nema Subotičanina koji deo svog detinjstva nije proveo uz predstave Dečjeg pozorišta u Subotici. Od kako ga je pre tačno 90 godina osnovao Oto Tomanić, do danas uz njega su stasavale generaciije naših sugrađana. Kao najlepši dar za veliki jubilej u zgradu „Jadrana“ stiglo je priznanje „Pro urbe“.

- Iskreno, nagrada nas nije iznenadila, jer smo ustanova kulture koja se godinama trudi da pruži svoj maksimum. Prošle godine smo dobili orden „Karađorđeva zvezda“ od predsednika Srbije a sada smo dobili nagradu od našeg grada, na šta smo takođe vrlo ponosni - kaže Marta Aroksalaši Stamenković, direktorka Dečjeg pozorišta, jednog od osam profesionalnih pozorišta za decu u našoj zemlji. – Ako izuzmemo dve godine pandemije, tokom poslednje decenije naša kuća je u grad donela 120 nagrada. Naš rezultat se meri brojem publike i brojem nagrada na raznim domaćim i inostranim festivalima, tako da u oba kriterijuma imamo čime da se ponosimo. Red ljudi strpljivo stoje da kupe kartu u meni izaziva takav nalet emocija da ne mogu rečima da ih opišem.

Dečje pozorište u Subotici osnovao je Oton Tomanić, inženjer po struci, ali istinski zaljubljenik lutkarske umetnosti, koji je sam je napisao oko 60 pozorišnih lutkarskih dela, pravio lutke i izrađivao scenografiju, a u predstavama su glumila su deca - učenici iz subotičkih škola. Prva predstava za decu izvedena je 6. decembra 1934. godine u Sokolskom domu.

Dečje pozorište Subotica dobitnik nagrade „Pro urbe“

Na sceni Dečjeg pozorišta danas je igraju predstave na srpskom i mađarskom jeziku podjednako, a svake godine priprema više od šest premijera na oba jezika. Repertoar pozorišta čini više od 50 različitih predstava, autora iz zemlje i inostranstva, namenjenih deci svih uzrasta.

- Našu publiku smo navikli da svake subote i nedelje igramo predstave za bebe, a tokom nedelje imamo komade za škole i vrtiće u Subotici, a igrajući predstave obilazimo i druge vojvođanske krajeve. Godišnje odigramo 300 predstava – ističe direktorka. – Uz roditelje, vaspitače i učitelje i mi imamo važan udeo u odrastanju i vaspitanju generacija koje dolaze. Trudimo se da od njih napravimo dobre ljude, jer sadržaj predstave kod deteta treba da probudi i gaji emotivni život. A on prevashodno treba da bude baziran na empatiji, da nauči dete da razlikuje dobro od zla, da razvija u sebi plemenitost, da utičemo na njihov umetnički ukus... Lutkarstvo je najsveobuhvatiji vid umetnosti, jer u sebi imaju i kljiževnost, muziku, slikarstvo, vajarstvo...

Dečje pozorište Subotica dobitnik nagrade „Pro urbe“

ORDEN - Najznačajnije odlikovanje pozorišta predstavlja “Karađorđeva zvezda trećeg stepena“, za izuzetan doprinos u kulturi, uručen za Vidovdan 2022. godine Ukazom Predsednika Republike Srbije.

Svesno tendencija koju savremeno doba nosi i želeći da ih prati, Dečje pozorište pokrenulo je proizvodnju sopstvene video produkcije za decu.

- Sve više smo svedoci da kultura postaje elitistička tvorevina, nisu sva deca danas priležna za kulturne sadržaje, tehnika nas je prestigla, ali i dalje prepoznaju ono što im se nudi.  U okviru Tv DePo, internet televizije,  pripremamo različite emisije čiji su autori isključivo deca, uz stručnu pomoć glumaca iz pozorišta. Do sada je snimljeno oko 60 emisija koje mogu da se pogledaju na našem  Youtube kanalu . U njima smo mi glumci sa lutkama, a tu su i članovi novinarske i dramske sekcije na koje smo jako ponosni. Sada radimo serijal po knjizi „Moj najstrašniji dan u životu“ Jasminke Petrović, u kome će nam u tehničkom delu pomoći i đaci Politehničke škole – ponosno će direktorka. – Takođe, mi smo jedino pozorište u Srbiji koje ima „Teatar u pelenama“ za bebe uzrasta do 36 meseci, koji se izvodi na srpskom i mađarskom jeziku već 14 godina i u okviru kog se svake godine priprema nova predstava sa važnim zadatkom negovanja potrebe za umetničkim sadržajem kod najmlađih sugrađana.

Dečje pozorište Subotica pokreće sopstvenu video produkciju

Dečje pozorište održava saradnju sa svim pozorištima za decu u našoj državi, ali i sa pozorištima u regionu.

- Tako ćemo obeležiti i godinu velikog jubileja. Proslavu će za Dan grada otvoriti gostvovanje Doma kulture iz Gračanice, a u narednom periodu ugostićemo regionalna dečja pozorišta sa kojima sarađujemo iz Hrvatske, Mađarske, Makedonije, BIH... Početkom decembra ćemo biti domaćini Festivala profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, a tokom septembra i oktobra idemo na više od deset festivala i verujem da ćemo u Suboticu doneti još pregršt nagrada  – najavljuje naša sagovornica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 časova i 59 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 398
Povezane teme

Marta Aroksalaši Stamenković

dečje pozorište

Marta Aroksalaši

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.