Komentara: 19
Pregleda: 19991

Depresija sve češća

10.10.2016. u 23:16h
Izvor: Subotica.com
Više od četvrtine stanovništva tokom života ima neki oblik mentalnog poremećaja, upozoravaju lekari povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja.
Depresija sve češća

Među najučestalijim poremećajima mentalnog zdravlja su depresija, šizofrenija, alkoholizam i narkomanija. Međutim, depresivni poremećaj je godinama najčešći jer, prema rečima načelnice Odeljenja psihijatrije Opšte bolnice, dr Nade Vasković Maravić, svaki treći pacijent koji zatraži pomoć ima upravo ovu patologiju.

- Ne možemo, a da ne primetimo da sve ono što nas je snašlo u poslednjih 25 godina je ostavilo traga. Bilo je depresivnih poremećaja i ranije na našem području, ali ne u tolikoj meri kao danas. Ekonomska nesigurnost, gubitak posla, činjenica da 60 odsto sklopljenih brakova se završi razvodom doveli su do povećanja broja depresivnih. Mentalno zdravlje je resurs koji mora da se štiti i zato je važan ovaj datum - kaže dr Nada Vasković Maravić i dodaje da je depresiju potrebno što ranije prepoznati - Osećaj bespomoćnosti, bezvrednosti i neuživanje u nekim stvarima koje su osobi ranije pričinjavale zadovoljstvo mogu ukazati na depresivni poremećaj.

Iako se depesivni sindrom javlja u svim starosnim kategorijama, najviše opterećuje radono sposobno stanovništvo. 

- Nažalost, sve se više javlja i kod omladine. Iako se misli da se depresivni poremećaj ne javlja kod mladih, primećujemo ga već u školskom uzrastu. Ne smemo zaboraviti ni starije osobe, naše penzionere, koji su obično ostali bez prihoda, žive sami a češto imaju i neka druga oboljenja - kaže dr Vasković Maravić.

Depresija sve češća

Zahvaljujući savremenoj terapiji depresivni poremećaj se uspešno leči, ali zbog straha od mišljenja okoline mali procenat pogođenih se odlučuje da zatraži stručnu pomoć.

- Suprotno očekivanjima mnoga istraživanja su pokazala da je stepen “etiketiranja” i diskriminacije osoba sa mentalnim poremećajima veći u urbanim sredinama i među osobama sa višim stepenom obrazovanja. Osoba sa mentalnim poremećajem ili njena porodica vrlo često se, upravo zbog toga, ne odlučjuju da zatraže stručnu pomoć. Neophodno je takve i slične poteškoće prevazići što ranije, prepoznati početne simptome i odmah potražiti pomoć stručnjaka. To je jedini put povratka mentalnog zdravlja za određenu osobu - poručuje dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje.

Dr Vasković Maravić naglašava da za vedrije raspoloženje leka ima, ali da ga nikako ne bi trebalo uzimati na svoju ruku.

- Nije dobro da neko samoinicijativno uzima lekove ili na preporuku nekoga iz komšiluka ili nekoga ko se ranije javljao psihijatru. Za svaku osobu postoji specifična terapija koju određuje stručnjak. Važno je naglasiti da antidepresivi ne deluju odmah, nego odloženo tek posle nedelju do deset dana - kaže dr Vasković Maravić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 19991
Povezane teme

depresija

mentalni poremećaji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.