Komentara: 1
Pregleda: 1386

Deset godina od uvođenja dualnog obrazovanja, da li su očekivanja ispunjena?

14.05.2024. u 16:37h
Izvor: Subotica.com
Nakon decenije od primene dualnog modela obrazovanja u našoj zemlji iz Tehničke škole "Ivan Sarić", koju je po ovom modelu do sada završilo više od 400 đaka, poručuju da je ovaj vid obrazovanja opravdao očekivanja i iznedrio brojne kvalitetne majstore i korisne članove domaćih i internacionalnih kompanija.
Deset godina od uvođenja dualnog obrazovanja, da li su očekivanja ispunjena?

Tehnička škola "Ivan Sarić" je pionir dualnog obrazovanja u zemlji, a 2017. godine školovanje po ovom modelu okončala je prva generacija đaka. Baš u toj prvoj generaciji, za bravara-zavarivača školovao se i Zoltan Kuti za kog bivši profesori tvrde da je najsvetliji primer uspešnosti i opravdanosti dualnog modela.

Tehničar za dizajn u mašinstvu - novi smer u Tehničkoj školi "Ivan Sarić"

Po završetku škole, ovaj mladi stručnjak zaposlio se u kompaniji u kojoj je i radio praksu još tokom školovanja da bi potom od slovenačke firme u prestonici, preko kompanija u Austiji, Belgiji, Italiji i Holandiji, dospeo u nemačku kompaniju gde danas radi kao međunarodni tehnolog zavarivanja i veoma je cenjen od strane kolega.

Uvođenje dualnog obrazovanja u škole u Srbiji je po meni bio sjajan i preko potreban potez, a deceniju kasnije se već vide rezultati. Meni je takav model omogućio da se paralelno sa teorijom upoznajem i sa praksom. Da obavljam zadatke unutar preduzeća, kao i da se još tokom školovanja upoznajem sa načinom funkcionisanja kompanija i sistemima unutar njih. Kompanija Simens u kojoj sam radio praksu me je i zaposlila čim sam okončao srednjoškolsko obrazovanje, a potom sam radio širom Evrope. Uspeo sam i da završim 5. stepen, a potom sam u Sloveniji završio fakultet i danas radim kao međunarodni tehnolog zavarivanja. Sa današnje distance sa sigurnošću tvrdim da ovaj model školovanja nudi izvrsnu priliku, ali je potrebno prepoznati i zgrabiti - objašnjava Zoltan.

Deset godina od uvođenja dualnog obrazovanja, da li su očekivanja ispunjena?

Školovanje po dualnom modelu u Tehničkoj školi "Ivan Sarić" do sada je zvršilo oko 440 đaka, a mnogi od njih stasali su u kvalitetne zanatlije. Jedan bivši učenik oprobao se čak i u preduzetničkim vodama, te osnovao privatnu radionicu koju i dan danas sa uspehom vodi, ponosno ističu nastavnici.

- Model dualnog obrazovanja ima velike prednosti u odnosu na klasično obrazovanje budućih majstora, jer kompaniji koja ga sprovodi omogućava da pripremi đaka da po sticanju diplome postane koristan član preduzeća, a većina njih deci nudi zaposlenje nakon školovanja. Mi u školi, zahvaljujući tehničkim mogućnostima i kadru, možemo da pripremimo decu u onom segmentu koji se tiče stručnosti, ali mi nemamo u školi mogućnost da ih upoznamo sa standardima rada, ponašanja, dokumentacijom i drugim stvarima kojima je potrebno da ovladaju kako bi odmah po zaposlenju bili korisni članovi kompanije. E baš zbog sticanja takvih iskustava dualno obrazovanje je potrebno. Naravo, da bi ono bilo kvalitetno realizovano neophodna je tesna saradnja škola i kompanija - priča Grgo Stantić, nastavnik praktične nastave u Tehničkoj školi "Ivan Sarić" - Ove godine mamo 20 maturanata i siguran sam da će njih bar 12 jednoga dana biti ozbiljni majstori

Deset godina od uvođenja dualnog obrazovanja, da li su očekivanja ispunjena?

Deset godina od uvođenja dualnog obrazovanja, da li su očekivanja ispunjena?

Trenutno se u školi "Ivan Sarić" po dualnom modelu školuje 70 učenika, a od naredne školske godine biće upisano još 84 đaka.

Namera nam je da upišemo 28 đaka na smeru bravar-zavarivač, 14 učenika na smeru industrijski mehaničar, a po prvi put ćemo upisati 14 mehaničara motornih vozila, kao i 28 tehničara za logistiku i špediciju (4. stepen) - najavljuje organizator praktične nastave, Zagorka Racki Ivanović Nakon 10 godina od primene, smatram da se uvođenje dualnog obrazovanja pokazalo kao ispravan potez. Deca se na praksi u kopanijama, pre svega, uče odgovornosti. Na trećoj godini oni već deluju kao mladi ljudi koji su spremni da počnu da rade, već imaju svoje stavove i tu dozu ozbiljnosti koja nedostaje njihovim vršnjacima koji nemaju nikakva radna iskustva.

Deset godina od uvođenja dualnog obrazovanja, da li su očekivanja ispunjena?

Podršku dualnom obrazovanju i Tehničkoj školi "Ivan Sarić" od starta su pružile pojedine lokalne kompanije, kao i međunarodne koje posluju u okviru Industrijske zone. Kako je vreme prolazilo, tako je sve više kompanija otvaralo svoja vrata đacima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 1 dan
Komentara: 1
Pregleda: 1386
Povezane teme

tehnička škola ivan sarić

dualno obrazovanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.