Komentara: 2
Pregleda: 4928

Deset godina škole Društva mladih neurologa - tim koji ne staje

14.10.2022. u 13:12h
Izvor: Subotica.com
Deset godina škole Društva mladih neurologa - tim koji ne staje

Danas, kada je teško i razmišljati na duže staze, izgurati jednu ideju punih deset godina, zaslužuje osvrt. I poštovanje. Pogotovo ako je u nju uključena i promocija našeg grada. Palić kao domaćin škole Društva mladih neurologa Srbije, koja okuplja neurologe iz zemlje i regiona, danas i sutra (14. i 15. oktobra) biće centar razmene znanja i prenošenja najnovijih informacija i iskustava iz oblasti neurologije, a za ovaj, jubilarni susret izabrana je izuzetno važna tema – nevoljni pokreti. Škola je čedo i tekovina Društva mladih neurologa, organizacije iza koje, kao jedan od osnivača i pokretača stoji naša sugrađanka dr Olivera Tamaš, neurolog.  

- Često, kada se na neki uspešan projekat baci pogled unazad, skloni smo da prenebregnemo sve one probleme i muke koje su ga pratile – od porođajnih, preko neminovnih razvojnih, pa na kraju i onih neočekivanih, a naročito neželjenih. Ipak, trud koji je uložen, iako ga je sada teško izmeriti, zasigurno je bio ogroman i ništa nam na tom putu nije tek tako „palo s neba“ – ističe dr Tamaš, dodajući i naglašavajući da je, za nju, sinonim za školu - TIMSKI RAD, kao i želja za sticanjem znanja.

Deset godina škole Društva mladih neurologa - tim koji ne stajeSa njenim rečima složiće se i mladi specijalizanti neurologije, kojima je ova nesvakidašnja i dragocena edukacija pre svega namenjena: „Neverovatna prilika, neverovatna iskustva!“ – zaključuje Marta Jeremić, specijalizant neurologije. Upravo ona i njene kolege – predstavnici nove generacije, sada imaju važan zadatak da ponesu i pronesu plamen razvoja škole i pruže svoj doprinos budućnosti neurologije na ovim prostorima. „Poznavajući ih, ja sam sigurna da će oni u tome uspeti“ – dodaje dr Tamaš.

A čovek iza kojeg ostaju generacije dobro školovanih neurologa, stožer celog projekta, bez kojeg ne bi bilo one najvažnije, prve iskre, svakako je akademik, dr Vladimir S. Kostić. Jubilarna škola zato je ujedno i događaj kojim mu se odaje priznanje za sve što je učinio za neurologiju ovih prostora. Sa uverenjem da će to činiti još mnogo godina.

- Već od osnivanja Društva mladih neurologa jedan od prvih postavljenih ciljeva bio je redovno održavanje škola za mlade neurologe, sa temama koje bi održavale interes članova, ali i aktuelne tokove neurologije. Ove godine tema su - nevoljni pokreti koji predstavljaju grupu neuroloških stanja u koje spadaju: tremor, distonija, horea, tikovi i moklonus. Njihovo prepoznavanje predstavlja važnu neurološku veštinu. Oblast nevoljnih pokreta, kako dijagnostike, tako i tretmana i terapije, doživela je veliki uspon poslednje dve decenije. Zbog toga postoji potreba za stalnom edukacijom neurologa kako bi se promene usvojile u svakodnevnoj praksi – naglašava rukovodilac škole dr Kostić.

Deset godina ulaganja u edukaciju mladih neurologa Srbije, u izgradnju zajednice vrhunskih budućih stručnjaka spremnih na nesebičnu uzajamnu saradnju i poštovanje, ulaganja u vrhunsko obrazovanje profesionalnog kadra za novi vek – moraju dati rezultate. Od 2012. godine, i prvog susreta na Paliću, do danas, polaznici škole obradili su devet neuroloških celina: od Parkinsonove bolesti i drugih oblika parkinsonizma, preko cerebrovaskularnih bolesti, do epilepsije, multiple skleroze, neuromišićnih bolesti, urgentnih neuroloških bolesti, demencije, glavobolje... Zanimljivo je da su nevoljni pokreti bili tema i prvog susreta, prve škole, održane 2012. godine. Od tada do danas, polaznici škole - više od 400 mladih neurologa iz svih regiona bivše Jugoslavije, steklo je dragocena iskustva. I zato se svaki napor i trud isplatio.

Deset godina škole Društva mladih neurologa - tim koji ne staje„Izazovi su bili na svakom koraku, ali ništa nije bilo teško!“ – ističe dr Velibor Jolić, neurolog. „Ta energija bila je zarazna!“ – slaže se dr Kostić kojeg je na mestu predsednika Društva neurologa Srbije nasledio prof. dr Ranko Raičević, koji ne krije zadovoljstvo i sreću činjenicom da je bio i jeste svedok rada ove škole – u svim segmentima. Predsednica organizacionog odbora škole, dr Maja Stefanović Budimkić, smatra da je ovih deset godina - dokaz da je škola položila ispit. I to ne samo ispit vremena:

- Iza nas je deset godina ulaganja u edukaciju mladih neurologa Srbije, u izgradnju zajednice vrhunskih budućih stručnjaka, spremnih na nesebičnu uzajamnu saradnju i poštovanje, ulaganja u vrhunsko obrazovanje profesionalnog kadra za novi vek u koji smo već uveliko zagazili.

Funkciju predsednika organizacionog odbora škole dr Stefanović Budimkić deli sa dr Oliverom Tamaš (devojačko Stojiljković), rođenom Subotičankom, zaljubljenikom u svoj grad, koja od glave do pete stoji u ovom nesvakidašnjem projektu, i ne krije sreću što je upravo njen grad, njen Palić domaćin tako važnog susreta. Njeno radno mesto je u Beogradu, gde putuje svaki dan, ali, kako ističe, nije joj teško. Jer se uveče vraća – kući. Događaj koji će na Velikoj terasi na Paliću danas i sutra okupiti vrhunske stručnjake iz oblasti neurologije, ali i drugih grana medicine, pokazaće i drugima da se glas o dobrim domaćinima - daleko čuje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4928
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.