Komentara: 0
Pregleda: 6595

Direktor marketinga prima 132.000 dinara

27.06.2009. u 10:52h
Izvor: Blic
<p>Ekipa mladih Subotičana iz firme "Infostud", koja je 2003. godine pokrenula trenutno najposećeniji sajt za ponudu i potražnju poslova u Srbiji, napravila je bum na internetu otvaranjem servisa za poređenje plata.</p>
Direktor marketinga prima 132.000 dinara

Za kratko vreme, od tek nekoliko unetih podataka o proseku plata najrazličitijih radnih mesta, juče su korisnici sajta mogli da uporede zarade sa 5.000 pozicija.

Sonja Kmezić, šefica sajta poslovi.infostud, kaže da se baza podataka dnevno širi za oko 500 novih proseka i da se plate mogu uporediti sa zaradama u Srbiji, ali i Slovačkoj, Mađarskoj i Češkoj.

- Na osnovu podataka, koji se menjaju iz sata u sat, došli smo do zanimljivosti koje, kako se nadamo, neće negativno uticati na raspoloženje onih čije su zarade manje od trenutno najviših. Tako, na primer, najveći prosek plata imaju direktori marketinga koji u proseku zarađuju 132.000 dinara. To nas čudi, jer i izvršni direktori u toj oblasti imaju manje zarade. Najmanju platu imaju radnici obezbeđenja i blagajnici, odnosno kasirke. Njihov prosek je oko 19.000 dinara, ali sigurno da među njima ima pojedinaca koji imaju i manje zarade - kaže Kmezićeva.

Osim podatka o visini plata, korisnicima u anonimnoj anketi sajt obezbeđuje i strukturu baze prema polu, regionu i visini stručne spreme. U "Infostudu" nameravaju da urade detaljne analize po svim kriterijumima, a ono što je zaposlene već iznenadilo je da su administrativni radnici i ekonomisti najznatiželjniji i najaktivniji posetioci javnog uvida u tuđe džepove.

- U tim oblastima ima najviše osoba koje bi želele i mogle da rade poslove za koje ne moraju imati završene stručne škole i najveća ponuda i potražnja poslova u zemlji je upravo u administraciji i ekonomiji. Međutim, svakako da se radi i o radoznalosti kada je u pitanju tuđi koverat i što bilo kolika da je nečija plata nikom nikada nije dovoljna. Naš cilj je da korisnici steknu uvid i budu realniji poredeći odnose zarada - kaže Sonja Kmezić.

Pošto se "Infostud" od prošle godine nalazi u grupaciji "Daily Mail" koji sajtove ima u Hrvatskoj, Bosni, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj, najverovatnije da će ponuda novog servisa biti proširena za još dve zemlje, a subotički model poređenja plata preuzet je od Slovaka.

- Sajt mesečno poseti oko 900.000 korisnika i dok potražnja raste, ponuda poslova je od početka krize opala za više od 50 odsto. U Subotici najmanje šanse za zaposlenje imaju radnici iz oblasti psihologije, sociologije, biologije, fizike, telekomunikacija i veterine, dok poslodavci muku muče da zaposle farmaceute, lekare i veb programere - kaže Kmezićeva.

Vojvođanski prosek 37.000 dinara

Prosek svih radnih pozicija koje su se našle na servisu za poređenje plata u Vojvodine je 37.000, Beograda 53.000 dinara, a Raškog okruga 31.500 dinara

- Radi se o nedovoljno preciznim podacima, jer su naši korisnici uglavnom osobe sa višom stručnom spremom koji poznaju rad na računarima, dok osobe sa nižom stručnom spremom ređe koriste naše usluge.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 6595
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.