Komentara: 0
Pregleda: 3889

Direktor "Vojputa“: Ugovor za autoput Horgoš - Novi Sad nezakonit

28.04.2010. u 21:32h
Izvor: RTV
<p>Direktor subotičke kompanije "Vojput" Du&scaron;ko Dražić izjavio je danas da je ugovor o izgradnji leve trake autoputa Horgo&scaron; - Novi Sad nezakonit, po&scaron;to tenderski postupak nije sproveden po propisima.</p>
Direktor "Vojputa“: Ugovor za autoput Horgoš - Novi Sad nezakonit

Konzorcijum "Vojputa" i zagrebačke Hidroelektre niskogradnje bio je drugoplasiran ne tenderu za izgradnju te deonice autoputa na Evropskom koridoru 10, a Ministarstvo za infrastrukturu Srbije potpisalo je 27. aprila ugovor sa konzorcijumom srpskih firmi koji je proglašen za pobednika na tenderu.

Dražić je na konferenciji za novinare kazao da su juče otvoreni radovi na autoputu, ali da nije završena eksproprijacija zemljišta, niti je završena priprema dokumentacije.

"Verujem da je dvoje prisutnih ministara iskoristilo priliku jer je predsednik bio zauzet velikim državničkim poslovima, te su brže-bolje pojurili da se slikaju otvarajući radove na obilaznici oko Subotice", rekao je Dražić.

On je rekao i da nema upotrebne dozvole za deo puta koji se koristi, a kao nemoguć posao ocenio je obećanje da će radovi biti završeni Vladimir Vulović.

Kompanija „Vojput" uputila je i pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kojem se navode sve optužbe o malverzacijama na tenderu, odnosno ukazuje na niz materijalnih grešaka.

Kako se navodi tender je objavljen 30. decembra 2009. godine, a odluka o njegovom objavljivanju doneta je dan kasnije.

U pismu se između ostalog ističe da je to urađeno da ne bi poslovanje 2009. godine uticalo na kriterijume o dodeljivanju poslova.

Dražić je istakao i da se pomeraju rokovi izgradnje, a da je direktna posledica ovakvog odnosa države izgradnja nekvalitetnih puteva.

Domaći konzorcijum koji predvodi Preduzeće za puteve "Beograd", pobedio je na tenderu sa ponudom da će deonicu od 110 kilometara tog saobraćajnog koridora izgraditi u roku od devet meseci za oko deset milijardi dinara, uz rok za isplatu od 30 meseci.

Na tenderu su učestvovali i konzorcijum hrvatske firme Hidroelektra i Vojputa iz Subotice, koji je ponudio cenu od 11,5 milijardi dinara, izgradnju za 426 dana i plaćanje za 24 meseca, dok je slovenačko Primorje ponudilo cenu od 11,6 milijardi dinara, rok izgradnje 590 dana i plaćanja za 12 meseci.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 14 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3889
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.