Komentara: 2
Pregleda: 4444

Đaci na raspustu do 30. marta

28.03.2016. u 23:23h
Izvor: Subotica.com
Đaci osnovnih i srednjih škola u Vojvodini će biti na prolećnom, uskršnjem raspustu do srede, 30. marta.
Đaci na raspustu do 30. marta

Predah od školskih obaveza učenici bi trebalo da iskoriste za odmor, kako bi spremno dočekali početak poslednjeg tromesečja. Školski psiholozi savetuju da bi trebalo dozvoliti deci da uživaju u onome što im najviše prija, ukoliko su tokom školske godine bili uspešni.

- Postoje dve kategorije đaka. Za one koji redovno uče i pokazuju dobre rezultate u školi, svaki raspust je povod za odmaranje. Slobodno vreme bi trebalo da koriste za odmor i druženje na svežem vazduhu. Sa druge strane, oni koji uče samo kad se proverava znanje, te imaju negativne ocene, bi trebalo i tokom raspusta da brinu o školskim obavezama. Savetujem im da nadoknade propušteno gradivo i naprave plan kako da u dogovoru sa nastavnicima isprave ocene što pre - kaže školski psiholog, Dragana Ćupurdija.

Posle raspusta, najveće obaveze će imati učenici osmog razreda, koje čeka završni ispit. Psiholozi ističu da je samopouzdanje deteta ključna karika za uspeh na završnom ispitu, te da je pored redovnih priprema, deci neophodna roditeljska podrška.

- Završni ispit bi trebalo da bude retrospektiva svega naučenog. U većini osnovnih škola je već počela pripremna nastava i to bi trebalo da je dovoljno za dobre rezultate na zavšnom ispitu. Ako je dete redovno pohađalo nastavu i imalo pozitivan uspeh, završni ispit neće predstavljati problem. Tremu bi trebalo da savladaju na probnom ispitu. Ipak, postoji nekoliko saveta kojih bi se trebalo pridržavati. Važno je da se pre završnog ispita deca dobro naspavaju i da doručkuju. Takođe, podrška porodice i okoline je od izuzetnog značaja za sticanje samopouzdanja - dodaje Ćupurdija.

 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 4444
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.