Komentara: 13
Pregleda: 6866
Foto

Dobre vesti za stanovnika Palića, Radanovca i Novog grada - završena Fabrika vode

15.06.2020. u 17:27h
Izvor: Subotica.com
Dobre vesti za stanovnika Palića, Radanovca i Novog grada - završena Fabrika vode

Dugoočekivana Fabrika vode 2, koja treba da reši dugogodišnje probleme u snabdevanju vodom stanovnika Palića, Radanovca i Novog grada, je završena i  uskoro će početi sa probnim radom.  U njenu izgradnju uloženo je 5.5 miliona evra finansiranih putem kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

- Izgradnja postrojenja za preradu vode na drugom centralnom gradskom kompleksu vodosnabdevanja Vodozahvata 2 na Magnetnim poljima počela je u jesen 2017. godine sa rokom završetka od dve godine. Očekuje nas još probni rad postrojenja i potvrda svih projektovanih performansi, od kojih je najznačajnija dozvola za početak rada koju izdaje Ministarstvo zdravlja, na osnovu analiza zavoda za javno zdravlje, koji potvrđuje kvalitet vode u objektu, na njegovom izlazu i u distributivnoj mreži, u delu grada na Radanovcu i Paliću – objašnjava Đerđ Šugar, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“. - Filter stanica za tretman sirove vode kapaciteta 80 litara u sekundi, rezervoar za balansiranje potrošnje vode od 2.500 kubika, crpna stanica visokog pritiska od 200 litara u sekundi i objekti za tretman mulja klasifikovanog kao inertan otpad, predstavljaju najznačajniju izgrađenu infrastrukturu ovog postrojenja. Tehnologija prerade vode je slična onoj koja se primenjuje na Vodozahvatu 1, s tim da se neće primenjivati tehnika gasnog hlora koja predstavlja rizik. Kvalitet izlazne vode je smanjen kod arsena na sedam mikrograma po litru u odnosu na deset mikrograma, koji predstavlja maksimalnu dozvoljenu koncentraciju u prerađenoj vodi na osnovu pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Dobre vesti za stanovnika Palića, Radanovca i Novog grada - završena Fabrika vodeCrpna stanica visokog pritiska i rezervoar za balansiranje potrošnje vode će uz postojeće postrojenje na Vodozahvatu 1 omogućiti ujednačenost pritiska u mreži dovoljne količine vode, koja je obezbeđena bušenjem i opremanjem dva dodatna bunara na ovom objektu, realizovanih u prethodnim fazama ovog projekta.

- Moram napomenuti i to da je ovim činom završena prva faza izgradnje ovog postrojenja, uz mogućnost da u budućnosti, kada Paliću kao turističkom centru budu neophodne veće količine vode, da se kapaciteti povećaju dvostruko sa sadašnjih 80 litara u sekundi na 160 litara u sekundi – dodaje direktor.

Dobre vesti za stanovnika Palića, Radanovca i Novog grada - završena Fabrika vodeGradilište su prošle nedelje obišli članovi tehničke komisije koji su dobili su sve materijale od izvođača radova za dokaz kvaliteta.

Dobre vesti za stanovnika Palića, Radanovca i Novog grada - završena Fabrika vode

- Oni će sagledati šta treba i ako je bezbednost na radu obezbeđena onda oni izdaju svoje mišljenje subotičkom građevinskom odeljenju da se pokreće taj probni rad. Taj probni rad može da traje par meseci, to će minimalno sigurno toliko uzimati, a u zakonu je to ograničeno na godinu dana – objašnjava Čaba Šanta. - Nadamo se da, zbog te poznate tehnologije koju smo već primenili na drugom našem vodozahvatu, da tu nećemo imati velikih problema. Ono što je interesantno za nas, to je taj novi deo tehnologije, prerada mulja i jako nas interesuje kakav će biti, da li će izvođač radova sa primenjenom tehnologijom uspeti da dostigne taj naš zahtevani kvalitet da taj otpad bude inertan i da se može odlagati na deponiju.

Stanovnici Palića i Radanovca imaće zdravu vodu u česmama za najviše godinu dana.

Dobre vesti za stanovnika Palića, Radanovca i Novog grada - završena Fabrika vode

- Radi se o veoma značajnom projektu za Grad Suboticu, koji je finansiran iz zajma koji je uzet od strane grada iz Evropske banke za obnovu i razvoj. Projekat je sasvim u skladu sa Master planom razvijanja Palića i osim što obezbeđuje pijaću vodu stanovnicima palića i Radanovca, doprinosi još i kvalitetnijoj pijaćoj vodi, jer zahvaljujući ovome nema više arsena u pijaćoj vodi - naglasila je zamenica gradonačelnika Timea Horvat. -  Uvek smo se zalagali za zaštitu životne sredine, i osim ovog projekta, podržali smo i projekat sa Kfw bankom, takođe veoma značajan za Palić. U toku su radovi na  12 kilometara kanalizacione mreže i ovo je bitan projekat za Palić zato što je pokrivensot kanalizacionom mrežom porasla sa 35 odsto na 65 odsto trenutno a izgradnjom ovih kanalizacionih cevi možemo doprineti  poboljšanju kvaliteta Palićkog i Ludaškog jezera. Ova fabrika vode je značajna i ako se Palić bude turistički razvijao i dođe do potrebe povećanja kapaciteta ovog prostrojenja, on može da odgovori svim zahtevima.

Izvor: Subotica.com
Obilazak postrojenja za preradu vode Obilazak postrojenja za preradu vode Obilazak postrojenja za preradu vode Obilazak postrojenja za preradu vode Obilazak postrojenja za preradu vode Obilazak postrojenja za preradu vode Obilazak postrojenja za preradu vode Obilazak postrojenja za preradu vode
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 6866

Povezane vesti

Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

fabrika vode

timea horvat

đerđ šugar

čaba šanta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.