Komentara: 5
Pregleda: 2878
Foto

Dodeljene zahvalnice dobrovoljnim davaocima krvi

15.06.2022. u 14:59h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krci (14. jun), Crveni krst Subotice juče je dodelio zahvalnice za 19 sugrađana koji su 30, 50 pa čak i 75 puta učinili ovo plemenito delo, kao i plakete „Široko srce“ ustanovama koje afirmišu ovaj vid dobročinstva.
Dodeljene zahvalnice dobrovoljnim davaocima krvi

Plaketa „Široko srce“ za postignute rezultate na omasovljavanju dobrovoljnog davalaštva krvi u 2021/22. godini u kategoriji srednjih škola dodeljena je Srednjoj medicinskoj školi, u kategoriji naseljenih mesta Mesnoj zajednici „Čantavir“, dok je u kategoriji preduzeća, ustanova i kompanija dodeljena fabrici „Pionir“ d.o.o.

Zahvalnice sugrađanima velikog srca uručio je gradonačelnik Stevan Bakić koji je poručio da će praksa učešča prvog čoveka grada u iskazivanju zahvalnosti svima onima koji su uvek bili tu za naš zdravstveni sistem i svoje sugrađane biti nastavljena i narednih godina kao jedna dobra tradicija.

Dodeljene zahvalnice dobrovoljnim davaocima krvi- Humanost koju iskazuju iziskuje najveću podršku. Ona nije samo moralna, već smo i ove godine izdvojili za subotički Crveni krst više od 3,3 miliona dinara za organizovanje terenskih akcija dobrovoljnog davalaštva krvi i delovanje u nesrećama. Ovakva finansijska podrška, koju smo započeli prošle godine, pomogla je svima koji žele da daju krv, da to čine češće i u boljim uslovima, pa je i rezultat 2021. bio 875 prikljupenih jedinica krvi, naspram 650 u 2020. godini – istakao je gradonačelnik Bakić. – Posebno me raduje što se dodeljuje i plaketa „Široko srce“ za najhumaniju mesnu zajednicu, školu i ustanovu. Saveti MZ nemaju neka velika ovlašćenja, ali u humanim akcijama mogu da imaju značajnu ulogu i zato treba nagraditi one najaktivnije, kako bismo podstakli ostale da se priključe u što većem broju. Tu su i naše škole, čiji učenici su učestvovali na konkursu „Krv život znači“ i svojim kreativnim radovima postali promoteri dobrovoljnog davanja krvi.

Po rečima dr Anastazije Mrđe, načelnice Službe za transfuziologiju u Opštoj bolnici Subotica, dobrovoljni davaoci krvi su,  bez obzira na sve što se dešavalo tokom proteklih nekoliko godina, našli snage, volje i humanosti da daju krv i na taj način pomognu bolesnim sugrađanima.

Dodeljene zahvalnice dobrovoljnim davaocima krvi

- Naše davalaštvo krasi ceo Severnobački region. Od osnivanja Službe za transfuziologiju do danas dobrovoljnost i anonimnost ostali su temeljni principi rada u organizaciji dobrovoljnog davalaštva, i da samo takav način rada može da obezbedi uvek stabilne rezerve krvi u društvu – naglasila je dr Mrđa. – Od 2017. godine imamo takvu bazu davalaca da su rezerve krvi u našoj bolnici uvek stabilne i zaista smo ponosni na to. Zbog toga smo ostali jedna od retkih službi koja je nastavila da prikuplja i obrađuje krv i bude baza dobrog zdravstvenog sistema.

U proteklih godinu dana prikupljeno je 5.859 jedinica krvi, od čega čak 4.356 u Subotici, što je jako dobro i dovoljno za potrebe bolnice. Među onima  koji su donirali krv je i Subotičanka Klara Vidaković koja je davalac gotovo  tri decenije.

Dodeljene zahvalnice dobrovoljnim davaocima krvi

- Moj suprug je bio davalac krvi i onda sam se i ja odlučila na to. Do sada sam dala krv 75 puta i nadam se da ću biti zdrava i da ću to moći do 65 godina, kolika je starosna granica – kaže Klara.

U duhi dobrovoljnog davalaštva krvi, Crveni krst Subotice najavljuje „Humanu subotu“, koja će se održati 25. juna na Velikoj terasi na Paliću.

Dodeljene zahvalnice dobrovoljnim davaocima krvi- Za sve dobrovoljne davaoce krvi obezbeđen je prevoz gradskim autobusom, linijom broj 6, ulaznica za Zoološki vrt, vožnja katamaranom, doručak... – najavljuje Nevena Lukić, koordinatorka aktivnosti u Crvenom krstu Subotice. - Ovogodišnji Svetski dan dobroovljnih davalaca krvi obeležen je slogan „Davanje krvi je čin solidarnosti, pridruži se i ti u spasavanju života“. Ovo je način da skrenemo pažnju na dobrovoljne davaoce koji su veoma važni, jer krv treba da čeka pacijenta, a ne obrnuto.

Izvor: Subotica.com
Dan dobrovoljnih davalaca krvi - uručenje zahvalnica jubilarnim davaocima Dan dobrovoljnih davalaca krvi - uručenje zahvalnica jubilarnim davaocima Dan dobrovoljnih davalaca krvi - uručenje zahvalnica jubilarnim davaocima Dan dobrovoljnih davalaca krvi - uručenje zahvalnica jubilarnim davaocima Dan dobrovoljnih davalaca krvi - uručenje zahvalnica jubilarnim davaocima Dan dobrovoljnih davalaca krvi - uručenje zahvalnica jubilarnim davaocima Dan dobrovoljnih davalaca krvi - uručenje zahvalnica jubilarnim davaocima Dan dobrovoljnih davalaca krvi - uručenje zahvalnica jubilarnim davaocima
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 2878
Povezane teme

svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

stevan bakić

dr anastazija mrđa

crveni krst subotica

nevena lukić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.