Komentara: 1
Pregleda: 4436

Dona je poslušna i umiljata kućna maca... za jednu pumu

06.01.2011. u 14:21h
Izvor: Portal "24 sata"
<p>Porodica Takač, koja živi nadomak Subotice, ima veoma neobičnog kućnog ljubimca.&nbsp;Reč je o petogodi&scaron;njoj pumi Doni, koja je u vlasni&scaron;tvu palićkog zoolo&scaron;kog vrta. Takačevi su joj staratelji i ona se kod njih nalazi od rođenja.</p>
Dona je poslušna i umiljata kućna maca... za jednu pumu

Nije neobično da zoološki vrtovi ustupaju životinje starateljskim porodicama, pogotovo kada se radi o mladuncima sa problemima. Takav je slučaj sa Donom, koja je na svet došla iz incestne veze, te je zbog loše genetike dosta propatila. Iako divlja zver po poreklu, Dona je umiljata kućna mačka.

"Dona je jedina preživela iz legla i dobili smo je bukvalno tri sata nakon rođenja" priseća se za "24 sata" Đurđinka Takač, koja je Donu othranila na cuclu.

Upravo zbog loše genetike Dona se suočila sa velikim koštanim problemima.

"Donine kosti su počele da se lome i od najmanjeg napora. U jednom trenutku imala je sedam preloma. Jako smo se trudili da joj pomognemo, ali da nije bilo nedavno preminulog veterinara Mirka Šinkovića, tada direktora Zoo-vrta na Paliću, stvarno ne znam da li bismo uspeli", priča Đurđinka.

Sada se Dona oseća dobro i samo malo šepa na levu nogu.

"Dona je odrasla uz nas, u društvu pet mačaka i drugih domaćih životinja i ne zna za drugačiji život. Jako je umiljata, poslušna i sa njom nemamo nikakvih problema. Desi se da pojuri kokošku, ali samo je opomenemo i ona prestaje sa jurnjavom. Ja sam je hranila od rođenja i sada kada malo zakasnim sa ručkom, ide za mnom po kući i šapama me gura i podseća da je vreme za klopu", kroz smeh priča Đurđinka i ističe da Dona nikada nikoga nije povredila.

Donin najbolji drug je Aron, sin Đurđinke i Stevana Takača.

"Sa Aronom je Dona odrasla i on joj je najbolji drug. Između njih vlada neizmerna ljubav, a zanimljivo je da mi je i muža preotela, jer sa njim spava protekle tri godine i svađa se oko mesta u krevetu", dodaje Đurđinka.

Đurđinka kaže da Dona skoro i da nema klasičan zverski instinkt, ali da nepogrešivo može da proceni ljude koji im dolaze u kuću.

"Po njenom ponašanju tačno znamo kakva nam je osoba u kući. Ako je naš gost vedrog duha i voli životinje, Dona ga odmah prihvati i igra se i mazi, a ukoliko nam dođe neki namćor, ona se skloni i neće uopšte da se druži. Samo ga izbegava", priča Đurđinka.

Najveći problem, kaže Đurđinka, predstavlja činjenica da ona jede minimum kilogram mesa dnevno.
"Hranu obezbeđuje zoološki vrt, međutim i oni se nalaze u jako teškoj situaciji. Dobijaju hranu od velikih klanica i to su praktično samo ostaci. Zato apelujem na sve koji mogu da pomognu zoo-vrtu da to i učine za dobrobit životinja", poručuje Đurđinka

 

Izvor: Portal "24 sata"
Postavljeno pre 13 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4436
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.