Komentara: 3
Pregleda: 1820

Druga faza projekta „Preskoči marginu – budi human“

09.08.2015. u 19:02h
Izvor: Subotica.com
Realizovana je i druga faza projekta: „Preskoči marginu – budi human“. Izrađena je studija u kojoj su analizirani stavovi srednjoškolaca o Romskoj populaciji u Subotici. Uzorak je obuhvatao 150 srednjoškolaca starosnog raspona od 15 do 19 godina na teritoriji grada Subotice. Uzorak obuhvata 150 ispitanika srednjoškolske populacije između 15 i 18 godina, od toga je bilo 59 (39.33%) ispitanika muškog i 85 (56.66%) ispitanika ženskog pola. Na pitanje o polu, 6 ispitanika (4%) nije dalo odgovor
Druga faza projekta „Preskoči marginu – budi human“

Istraživanje je sprovedeno na teritoriji grada Subotice, tokom dva meseca, maja i juna, 2015. Svim ispitanicima priložen je upitnik sa uputstvom koje je izloženo kako pismeno, tako i usmeno, gde im je objašnjeno da je istraživanje u potpunosti anonimno i dobrovoljno i iznosilo je 10 minuta.

Rezultati istraživanja su:

“Cilj ovog istraživanja bio je da utvrdimo utvrdimo trenutni stav domicilnog stanovništva prema pripadnicima romske nacionalne manjine, skaliranje nivoa tolerancije i razumevanje različitosti kako bismo osmislili adekvatne edukativne radionice i na taj način podigli svest lokalnog stanovništva i upoznali ih sa pojmom predrasuda i kulturom romske nacionalne manjine. Verujemo da bismo na taj način unapredili kvalitet života romske populacije u Subotici.

Interpretiranjem podataka koji su dobijeni upitnikom vezanim za stav prema pripadnicima romske nacionalne manjine, došli smo do sledećih podataka: Skoro 100% ispitanog uzorka se tokom života susrelo sa osobom pripadnikom romske nacionalne zajednice, međutim u redovnu komunikaciju sa istima stupilo je samo 57% srednjoškolaca.

Poražavajući je podatak da ima više onih koji smatraju da Romi ne treba da budu jednako uključeni u društvenu zajednicu kao ostali koji nisu Romi (62%). Na pitanje da li su upoznati sa kulturom Roma 77% je odgovorilo da nije, što je nešto pozitivniji podatak u odnosu na neka prethodna istraživanja. Veoma veliki broj ispitanika je izjavio da više ne bi nego što bi želeli da postanu prijatelji sa pripadnikom romske populacije (37%), a čak 29% uopšte to ne bi želelo.

Pozitivan podatak je i taj da je većina srednjoškolaca izjavila da im ne predstavlja poteškoću da pruže pomoć pripadniku romske populacije. Međutim, i dalje veliki broj ljudi to ne bi učinio (44%). Donekle očekivani podatak govori o tome da čak 62% srednjoškolaca smatra da Romi ne treba da budu zaposleni, ili barem ne sa jednakim šansama za zaposlenje kao ostatak lokalnog stanovništva. Skoro polovina ispitanih srednjoškolaca je izjavila da ne bi želela da idu u zajednički razred sa Romima (30% izričito ne bi, dok 19% radije bira da ne ide u isti razred).

Čak 76% ispitanika smatra da su Romi diskriminisana nacionalna manjina u Subotici – ovaj podatak ne odudara mnogo od stava ostalih ciljnih grupa u Subotici. Kada je reč o stavu prema zdravstvenoj nezi koju dobijaju pripadnici romske populacije u Subotici, mišljenja su podeljena. Ipak, najveći deo srednjoškolaca smatra da Romi dobijaju zadovoljavajuću negu (32%).

Još jedan podatak koji 7 razočarava, je činjenica da mnogi srednjoškolci (83%) ne žele da im Rom bude komšija, ali mnogi nemaju ništa protiv da oni žive u stambenom naselju što je nalaz koji se pomerio u pozitivnom smeru u odnosu na pređašnja istraživanja kada je reč o stavu prema romskoj populaciji. Iz prikazanih grafikona takođe se može videti da 57% ispitane srednjoškolske populacije smatra da Rome treba izbegavati. Iako to nije značajno više onih koji smatraju da ne bi trebalo da bude tako, ovaj podatak i dalje govori o nezavidnom položaju Roma u Subotici. Na kraju, većina ispitanika se složila da Romi ne bi trebalo da učestvuju u političkom životu (79%)”, navodi se u studiji.

Problem predrasuda i diskriminacije prema marginalizovanim grupama je opšte prisutan. Susreće se u različitim tipovima i prisutan je u našem svakodnevnom životu. Stoga je to problem koji zbog svoje specifičnosti treba da bude među primarnim brigama današnjice. Zemlje u tranziciji, kao što je Srbija se, nažalost, dodatno suočavaju sa ovakvim tipom problema. Neophodno je što pre reagovati, aktivirati se i pružiti javnosti što veći dijapazon informacija i edukativnih programa koji će im omogućiti što bolje razumevanje marginalizovanih lica i samim tim njihovo neposredno uključivanje u društvenu zajednicu.

Projekat realuzije Udruženje “Cosmo” i pre izrade studije tokom maja u Srednjoj Politehničkoj školi održano je pet radionica za oko 60-toro srednjoškolaca na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku. Projekat se realizuje uz podršku grada Subotice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 1820
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.