Komentara: 1
Pregleda: 1635

Drugarice i drugovi brigadiri, zdravo!

02.04.2009. u 15:54h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Jedno nostalgično okupljanje nekada&scaron;njih akcija&scaron;a ORA Palić, održano pro&scaron;le godine, a koje je nai&scaron;lo na veliki odziv, pretvorilo se u ideju i poku&scaron;aj da se reafirmi&scaron;u vrednosti omladinskog aktivizma, i dobrovoljnog, neprofitnog i dru&scaron;tveno korisnog rada.</p>
Drugarice i drugovi brigadiri, zdravo!

Sa tim ciljem u Subotici je juče osnovana nevladina organizacija Nemirna ravnica - Njugtolon ronošag, a pozivu inicijativnog odbora da prisustvuju osnivačkoj skupštini odazvalo se više od stotinu sada većvremešnih bivših akcijaša.

Predsedavajući je skup otvorio tradicionalnim akcijaškim pozdravom „Drugovi i drugarice, zdravo", a gromki odgovor stotinak bivših omladinaca nestale SFRJ na trenutak je dočarao atmosferu iz vremena obnove i izgradnje, i uneo dosta emocija u skup nekadašnjih saboraca sa gradilišta pruga, puteva, mostova, tunela...

Uz evociranje uspomena na brojne omladinske udarničke pohode od Triglava do Đevđelije, i uz to vezana druženja, prijateljstva i bratstvo i jedinstvo, na osnivačkoj skupštini udruženja usvojen je program koji ima za cilj da promoviše pojam dobrovoljnog i humanog, društveno korisnog rada, kao i da uz iskustvo starih akcijaša podstakne mlade, ali i pripadnike svih ostalih generacija da se uključe u zajedničko građenje lokalne zajednice. Nemirna ravnica je udruženje potpuno nestranačko i nepolitično, rečeno je na osnivačkoj skupštini, a planira se organizovanje brojnih radnih i humanitarnih akcija, kao što su uređivanje grada i okoline, revitalizacija nekadašnjih akcijaških i omladinskih objekata, pomoćstarijima, bolesnima i siromašnima... Pomenut je slučaj akcijaškog, kasnije omladinskog naselja na Paliću, izgrađenog za potrebe ORA Palić, koje je sada napušteno i zapušteno, a moglo bi biti koristan prostor za razne društvene namene.

Kako je jedan od prioritetnih ciljeva uključivanje mladih u takve aktivnosti, generacije koji u stvari veoma malo znaju o ideji društveno korisnog i dobrovoljnog angažmana, Udruženje u svom programu ima i zadatke edukovanja i podizanja društvene, ekološke i humane svesti svih koji se budu pronašli u ovakvoj inicijativi, rečeno je na skupu.

A deo tradicije, i svojevrsno obećanje da će se aktivnosti udruženja zasnivati na starim vrednostima, predstavlja i njegov naziv - Nemirna ravnica - što je bilo ime i prve akcijaške brigade iz Subotice koja je postojala gotovo 30 godina i odvodila na hiljade mladih ljudi na radne akcije širom bivše Jugoslavije.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 1635
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.